Share

Creștem mari prin gesturi mici

Aproximativ 60 de copii de la grădinița Karin’s Kids Academy s-au întâlnit, în decembrie, cu specialiști ai Societății Ornitologice Române (SOR), în cadrul unui eveniment care face parte din proiectul Junior EDU și care a fost sponsorizat de asociația Praxis Iuris.

Timp de patru ore, cei mici au făcut parte din lumea fascinantă a înaripatelor, au aflat o sumedenie de detalii despre viața păsărilor: cum trăiesc, cum se hrănesc și, bineînțeles, cum pot fi ajutate atunci când situația o cere.

În prima parte a întâlnirii, specialiștii SOR le-au povestit celor mici despre păsările care rămân în România pe timpul iernii, unde le pot vedea, cu ce se hrănesc zburătoarele în această perioadă rece și cum pot ei să aibă grijă de micile viețuitoare. Copiii nu au ezitat prea mult și au dat drumul la armamentul din dotare… întrebările. 

„Domnu, domnu… cât de mare e o pasăre mică?” sau „Care este cea mai ușoară pasăre din țara noastră?”. Așa cei mici au aflat că aușelul cu cap galben (Regulus regulus), care are vreo 5-6 grame, este cea mai mică pasăre din România, dar și din Europa. Le-am explicat că pițigoiul albastru (Cyanistes caeruleus) aduce levănțică și ierburi aromatice în cuib pentru a scăpa de paraziți, că viteazul măcăleandru (Erithacus rubecula) nu se teme să atace specii mai mari dacă acestea îi invadează teritoriul.

Un moment important a fost și discuția despre hrana păsărilor în perioada caldă și cum se modifică aceasta odată cu venirea iernii. Copii au aflat că în perioada caldă zburătoarele își găsesc cu ușurință hrană, atât de origine vegetală, cât și animală, pe când în anotimpul rece apelează la fructe și semințe uleioase de floarea soarelui, de dovleac, de in și de cânepă. Păsările mai consumă și  miez de nucă și de alune, ambele crude.

Hrănitorile și copiii

După povești cu înaripate și stilul lor de viață, copii au trecut la proba practică. Au ieșit afară să vadă păsările și să încerce să le și identifice. Aici a fost ca la bingo.  Fiecare prichindel își dorea să fie el primul care vedea pasărea și care o recunoaștea. Cum bifau câte una, cum săreau în sus de bucurie.

Un alt moment pe placul celor mici a fost atunci când am amplasat hrănitori la ei în curtea grădiniței. După ce au fost alese locurile unde să le amplasăm, am trecut la treabă. Săritori din fire, copiii s-au oferit să ajute cum au putut la montarea hrănitorilor. Și uite așa, curtea lor de la grădiniță s-a umplut de „restaurante” pentru păsările care locuiesc acolo.

Cu un zâmbet ce le acoperea toată fața și cu pumnii plini de semințe de floarea soarelui copiii veneau să alimenteze hrănitorile în cea mai mare grabă. Au promis că în fiecare dimineață se vor asigura că păsările vor avea pe toată perioada rece hrană la discreție.

Societatea Ornitologică Română are ca scop educația pentru natură. Dacă vrei să implici clasa sau școala ta într-un proiect de educație, o poți face prin participarea la programul Școli Prietenoase cu Natura.

În cazul în care dorești o acțiune personalizată, cu ajutorul specialiștilor SOR, în București sau în Cluj, poți solicita o ofertă la adresa office@sor.ro

Dacă ți-a plăcut, distribuie