Share

Cum a fost la EuroBirdwatch 2020

Nu puteam lăsa începutul lunii octombrie să treacă fără să ieșim la observat și numărat de păsări migratoare. Nici anul acesta nu am făcut excepție, deși ediția EuroBirdwatch 2020 a avut mai puțini participanți decât cele precedente. În schimb, păsările au răspuns prezent în număr mai mare!

Sfârșitul de săptămână ne-a prins pe teren. Am profitat de vremea foarte frumoasă din 3 și 4 octombrie și am ieșit la numărat păsări. Din cauza situației speciale din această toamnă, am recomandat ieșiri individuale sau în grupuri mici, fără ieșiri organizate de Sucursalele SOR din teritoriu. Această stare de fapt s-a materializat, cum era de așteptat, printr-un număr mai mic de participanți, dar, paradoxal, s-a ieșit în mai multe locuri și s-au observat mult mai multe păsări decât anul trecut.

EuroBirdwatch în Europa

Chiar dacă s-a desfășurat cu unele restricții, pricinuite de pandemia de COVID-19, evenimentul din acest an a reușit să mobilizeze aproape 23.000 de iubitori de natură și păsări din peste 30 de țări. Aceștia au vizitat mai mult de 1.700 de locații și au observat aproape 6 milioane de păsări, mare parte dintre ele migratoare.

Cele mai multe ieșiri au fost, și anul acesta, tot în Rusia, care, cu 810 evenimente organizate, ocupă un prim loc la distanță mare de următoarele 2 clasate, Olanda cu 212 ieșiri și Ungaria cu 194. Și la numărul de participanți Rusia își menține locul fruntaș, reușind să mobilizeze 6.487 de iubitori ai păsărilor, Ungaria e pe locul 2 cu 3.016 de participanți și Elveția închide podiumul cu 2.680 de păsărari temerari.
După cum era de așteptat, cele mai multe exemplare de păsări migratoare au fost observate în nordul Europei, Finlanda, Suedia și Olanda fiind țările fruntașe la acest capitol. Speciile cu cele mai multe exemplare numărate în Europa au fost gâsca călugăriță (Branta leucopsis), graurul (Sturnus vulgaris) și cinteza (Fringilla coelebs).

Gâște călugărițe

RomBirdwatch sau numărătoarea păsărilor migratoare în România

Anul acesta am reușit:

– să ieșim în 55 de locații
– să mobilizăm 66 de participanți
– să numărăm 67.824 de păsări sălbatice aparținând la 179 de specii.

Cu aceste cifre, România a ocupat locul 6 la ieșiri, poziția 21 la numărul participanților și s-a clasat a 11-a la numărul de exemplare observate.

Speciile cele mai observate în România au fost:
Graurul (Sturnus vulgaris) – 39.827 de exemplare
Rața mare (Anas platyrhynchos) – 7.003 de exemplare
Pescărușul râzător (Larus ridibundus) – 3.126 de exemplare

Rațe mari

Pentru al doilea an consecutiv am organizat și Big Day 2020 – Maraton Ornitologic, doar că anul acesta participanții au ieșit în zonele alese de ei și nu într-o zonă anume desemnată de către organizatori. Datele colectate la Maraton au fost incluse în EuroBirdwatch 2020. Mai multe despre Big Day 2020 puteți citi aici.

Anul acesta este pentru prima dată când am folosit aplicația mobilă Ornitodata pentru colectarea datelor. Pentru Big Day 2020 – Maraton Ornitologic a fost obligatorie, pentru EuroBirdwatch a fost opțională, dar ne-am dori ca în viitor să fie singura modalitate de colectare a datelor de pe teren. Este o modalitate de a colecta observații, facilă atât pentru participanți (pot pune observațiile direct în teren, în locațiile vizitate), cât și pentru noi (avem informația centralizată imediat). În plus, datele colectate rămân în baza de date și vor fi accesibile tuturor și pe viitor.

Locațiile vizitate la ediția EuroBirdwatch 2020
Dacă ți-a plăcut, distribuie