Știri
Cum a fost la EuroBirdwatch 2020
7 octombrie 2020
Nu puteam lăsa începutul lunii octombrie să treacă fără să ieșim la observat și numărat de păsări migratoare. Nici anul acesta nu am făcut excepție, deși ediția EuroBirdwatch 2020 a avut mai puțini participanți decât cele precedente. În schimb, păsările au răspuns prezent în număr mai mare!
Sfârșitul de săptămână ne-a prins pe teren. Am profitat de vremea foarte frumoasă din 3 și 4 octombrie și am ieșit la numărat păsări. Din cauza situației speciale din această toamnă, am recomandat ieșiri individuale sau în grupuri mici, fără ieșiri organizate de Sucursalele SOR din teritoriu. Această stare de fapt s-a materializat, cum era de așteptat, printr-un număr mai mic de participanți, dar, paradoxal, s-a ieșit în mai multe locuri și s-au observat mult mai multe păsări decât anul trecut.
EuroBirdwatch în Europa
Chiar dacă s-a desfășurat cu unele restricții, pricinuite de pandemia de COVID-19, evenimentul din acest an a reușit să mobilizeze aproape 23.000 de iubitori de natură și păsări din peste 30 de țări. Aceștia au vizitat mai mult de 1.700 de locații și au observat aproape 6 milioane de păsări, mare parte dintre ele migratoare.
Cele mai multe ieșiri au fost, și anul acesta, tot în Rusia, care, cu 810 evenimente organizate, ocupă un prim loc la distanță mare de următoarele 2 clasate, Olanda cu 212 ieșiri și Ungaria cu 194. Și la numărul de participanți Rusia își menține locul fruntaș, reușind să mobilizeze 6.487 de iubitori ai păsărilor, Ungaria e pe locul 2 cu 3.016 de participanți și Elveția închide podiumul cu 2.680 de păsărari temerari.
După cum era de așteptat, cele mai multe exemplare de păsări migratoare au fost observate în nordul Europei, Finlanda, Suedia și Olanda fiind țările fruntașe la acest capitol. Speciile cu cele mai multe exemplare numărate în Europa au fost gâsca călugăriță (Branta leucopsis), graurul (Sturnus vulgaris) și cinteza (Fringilla coelebs).
RomBirdwatch sau numărătoarea păsărilor migratoare în România
Anul acesta am reușit:
– să ieșim în 55 de locații
– să mobilizăm 66 de participanți
– să numărăm 67.824 de păsări sălbatice aparținând la 179 de specii.
Cu aceste cifre, România a ocupat locul 6 la ieșiri, poziția 21 la numărul participanților și s-a clasat a 11-a la numărul de exemplare observate.
Speciile cele mai observate în România au fost:
– Graurul (Sturnus vulgaris) – 39.827 de exemplare
– Rața mare (Anas platyrhynchos) – 7.003 de exemplare
– Pescărușul râzător (Larus ridibundus) – 3.126 de exemplare
Pentru al doilea an consecutiv am organizat și Big Day 2020 – Maraton Ornitologic, doar că anul acesta participanții au ieșit în zonele alese de ei și nu într-o zonă anume desemnată de către organizatori. Datele colectate la Maraton au fost incluse în EuroBirdwatch 2020. Mai multe despre Big Day 2020 puteți citi aici.
Anul acesta este pentru prima dată când am folosit aplicația mobilă Ornitodata pentru colectarea datelor. Pentru Big Day 2020 – Maraton Ornitologic a fost obligatorie, pentru EuroBirdwatch a fost opțională, dar ne-am dori ca în viitor să fie singura modalitate de colectare a datelor de pe teren. Este o modalitate de a colecta observații, facilă atât pentru participanți (pot pune observațiile direct în teren, în locațiile vizitate), cât și pentru noi (avem informația centralizată imediat). În plus, datele colectate rămân în baza de date și vor fi accesibile tuturor și pe viitor.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.