Share

După 5 ani nu ne oprim, școlile vor fi în continuare prietenoase cu natura

Deschidem înscrierile pentru cea de-a șasea ediție a celui mai important program de educație derulat de Societatea Ornitologică Română, „Școli prietenoase cu natura”. Și în acest an școlar ne dorim să creștem numărul micilor iubitori de păsări și natură.

Nevoia unui astfel de program de educație este evidentă, cifrele din ultima ediție fiind relevante: peste 21.000 de elevi participanți din 320 de școli din toate județele țării. Este cu atât mai remarcabil, cu cât vorbim de un an în care pandemia de COVID-19 a bulversat considerabil sistemul nostru de educație. Dar tot ea, pandemia, ne-a arătat fără echivoc dependența noastră de natură, care a fost mai ușor de conștientizat odată ce ne-a fost îngreunat accesul direct la ea.

Astfel, cu toate constrângerile și provocările generate de noua stare de fapt, considerăm că este important să continuăm educația pentru natură. Fie și numai pentru că studiile arată clar că sănătatea fizică și psihică, performanțele academice și coeziunea socială sunt îmbunătățite semnificativ atunci când copii intră frecvent în contact cu elementele naturale. Prin activitățile din proiect sperăm să plantăm sămânța din care, peste ani, să răsară cât mai mulți oameni conștienți de locul lor în natură, alături de alte viețuitoare. Iar acțiunile lor să fie ghidate de empatie și înțelegere pentru tot ceea ce este viu, fără a pune tot timpul interesele speciei umane pe primul loc.

Înscrierile se desfășoară în perioada 8 octombrie – 7 noiembrie 2021.

AFLĂ INFORMAȚII DETALIATE PE PAGINA PROIECTULUI

Școlile care doresc să participe trebuie să completeze formularul de însciere AICI.

Pentru a avea școli prietenoase cu natura avem nevoie de dascăli dedicați, care să își dorească altfel de lecții de biologie, științele mediului, geografie și nu numai. Programul este deschis tuturor profesorilor, educatorilor și coordonatorilor din mediul urban și rural care doresc să implice activ elevii în cunoașterea și protejarea naturii.

Activitățile sunt astfel gândite încât să poată fi derulate atât fizic, la școală, dar și online, de acasă, dacă situația o impune din nou. Coordonatorul poate adapta conținutul la specificul școlii sau al claselor. Iar de lucru este tot timpul, pe parcursul întregului an școlar:

toamna pregătim hrănitorile și curățăm cuiburile artificiale vechi sau amplasăm unele noi și amenajăm refugii pentru șopârle, broaște, țestoase și arici
iarna hrănim păsările sălbatice și le fotografiem
primăvara construim hoteluri pentru insecte
– desenăm și sărbătorim diferite zile peste an, dedicate naturii
– participăm la „Olimpiada speciilor”, un concurs online foarte îndrăgit, prin care ne putem testa cunoștințele ornitologice.

Dacă aveți îndoieli că doriți să faceți o școală prietenoasă cu natura sau vă temeți că foarte puțini elevi s-ar implica în asemenea proiect, iată rândurile trimise nouă de doamna profesoară Monica Lupuți de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița: „Vrem să vă mulțumim pentru că ne-ați unit, pentru că am învățat multe împreună, pentru că elevii veneau cu drag la activitățile clubului (și online și fizic) și nu din obligație, pentru că s-a văzut încă o dată cât de importantă este relația om-natură și mă bucur când văd că putem crea mentalități pro mediu și modelăm elevi înspre un comportament verde și în comuniune cu natura. Un mare mulțumesc!”

Cum e structurat acest program, ce sarcini revin coordonatorilor și în ce constă susținerea din partea noastră aflați din Ghidul activităților.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații, așteptăm mesajele voastre la adresa: gradini@sor.ro.

Dacă ți-a plăcut, distribuie