Share

Octombrie, migrație, prieteni – EuroBirdwatch 2022

Și începutul acesta de octombrie ne-a găsit tot pe maluri de ape, încercând să observăm cât mai multe sau cât mai rare specii de păsări în migrație. Am văzut și înaripate, ne-am revăzut cu prieteni sau am petrecut timp de calitate în natură, toate sub numele generic de EuroBirdwatch 2022.

Sucursala SOR Cluj pe malul lacului la Gilău, unul dintre punctele des vizitate cu ocazia EBW.

Migrația este un fenomen pe care majoritatea dintre noi îl asociem cu primăvara, cu întoarcerea păsărilor pe meleagurile noastre. Astfel că încă surprindem participanții când le povestim despre migrația de toamnă, deși recunoaștem cu toții că păsările trebuie să și plece cândva de aici, ca să se poată întoarce mai în primăvară. Și „știrea” că România este la rândul ei destinație de iarnă pentru unele specii mai face încă senzație.
La ediția din anul acesta am avut șansa să observăm specii care se pregătesc de plecare sau sunt deja pe drum spre sud, altele care abia sosesc la noi, dar și specii care nu migrează mai departe de localitatea unde au cuibărit. Le-am notat pe toate, conștiincios, am adunat datele și le-am trimis către BirdLife Slovacia, cei care au centralizat observațiile și în acest an.

Dacă în 2021 am fost 132 de participanți, care am observat 31.581 de păsări sălbatice, anul acesta ne-am prezentat mai bine. Cele 59 de evenimente au dus la numărarea a 67.725 de păsări de către cei 258 de participanți. S-a ieșit la Alba, Brăila, Cluj, Iași, Pitești, Sibiu, Satu Mare, Timișoara. Precum în ultimii ani, ca parte a EuroBirdwatch s-a derulat și Maratonul de la Agigea, responsabil și el pentru aceste cifre. Cum s-a alergat la maraton și cine a câștigat cursa puteți citi în articolul dedicat.

Poza de grup la finalul Big Day 2022 - Maraton ornitologic de la Agigea. Foto: Paul Dincă

Pe podiumul local din acest an au urcat două dintre speciile de anul trecut, deși pe alte poziții: rața mare (Anas platyrhynchos) a urcat de pe locul 3 pe primul loc, cu 13.196 de exemplare, iar graurul (Sturnus vulgaris) a coborât pe locul 2, cu 12.095. Codobatura albă (Motacilla alba) s-a clasat pe locul 3 cu 5.124 exemplare.

Clasamentul european pe specii arată astfel:

Locul 1 – Cinteza (Fringilla coelebs)

Locul 2 – Gâsca călugăriţă (Branta leucopsis)

Locul 3 – Piţigoiul mare (Parus major)

Clasamentul european al celor mai multe păsări observate este scandinavo-baltic:  

  1. Finlanda cu 1.500.000,00 păsări
  2. Lituania cu 1.247.682,00 păsări
  3. Suedia cu 773.105,00 păsări

Cele mai multe multe evenimente, 137, au fost organizate în Ungaria, acolo unde au fost și cei mai mulți participanți, 3.773. La nivelul întregului continent au avut loc 753 evenimente cu 19.148 participanți și peste 4,6 milioane de păsări observate.

Toate aceste observații sunt foarte importante pentru specialiști. De aceea, vă încurajăm să colectați date nu doar la evenimente, ci în toate ieșirile în natură sau în parcul din oraș. Puteți contribui astfel la atlasul păsărilor din orașul vostru sau la alte proiecte în care e nevoie de observații ale păsărilor pe parcursul anului. SOR vă pune la dispoziție aplicația Ornitodata pe care o puteți folosi la fiecare ieșire (mai multe detalii despre utilizarea Ornitodata puteți citi în articolul EuroBirdwatch 2020). Nu uitați de Uite Barza! cu care ne puteți ajuta la recensământul berzelor albe în iunie sau de numărătoarea de cuiburi de lăstuni și rândunici din mai până în iulie. Cu toții putem ajuta păsările sălbatice, chiar în timp ce profităm de efectele benefice ale unei ieșiri în natură!

                             Vă mulțumim tuturor celor care ați trimis date!

Sucursala SOR Satu Mare a ieșit, ca în fiecare an, pe heleșteele de la Bercu Nou și Moftinu Mic
Dacă ți-a plăcut, distribuie