Share

EuroBirdwatch, dacă tot e toamnă

Fiecare toamnă vine cu senzațiile, schimbările și evenimentele pe care le-am experimentat deja. Începe școala, se scurtează ziua, vegetația dă semne de oboseală, păsările migratoare pleacă spre locuri mai ofertante decât plaiurile noastre mioritice. Așa că nu e nicio surpriză că vă invităm, din nou, în primul sfârșit de săptămână din octombrie, la numărat de păsări migratoare.

Aglomerările mai mari de păsări din sezonul de migrație, în special în locurile denumite sugestiv rute de migrație, fac ca observarea și numărarea speciilor să fie mai interesantă și pe alocuri spectaculoasă. Iar colectarea acestor informații – specii, număr de indivizi, locație, perioadă – ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine procesul de migrare al păsărilor. În consecință, pot fi elaborate planuri și proiecte de conservare a speciilor vulnerabile, cu mai mari șanse de reușită.

Astfel, putem împleti un frumos sfârșit de săptămână petrecut în natură, cu prietenii sau familia, cu o activitate de citizen science sau știință cetățenească. Datele colectate, despre toate speciile de păsări sălbatice observate, nu doar despre cele migratoare, se vor adăuga celor deja colectate ani la rând de către BirdLife International, în cadrul programului eveniment EuroBirdwatch, derulat încă din 1993.

Grauri (Sturnus vulgaris)

Vă invităm, așadar, ca în 30 septembrie și 1 octombrie să ieșiți la observat păsări, fie ele migratoare, fie sedentare, căci pentru noi fiecare pasăre contează. Pentru colectarea datelor recomandăm folosirea aplicației Ornitodata (mai multe detalii despre utilizarea Ornitodata  puteți citi în articolul EuroBirdwatch 2020).

Ca în fiecare an, pentru a vă bucura de o experiență cât mai reușită, vă sugerăm să vizitați zonele cu aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri, mlaștini, locații ideale pentru a observa cât mai multe specii în această perioadă. În funcție de regiunea în care vă pregătiți să ieșiți, vă recomandăm câteva zone în care numărul și varietatea speciilor prezente sunt mai mari.

Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei
Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit
Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu
Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni
Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez

Și în acest an organizăm Big Day 2023 – Maraton Ornitologic, împreună cu partenerii de la Stațiunea Biologică Marină “Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea. Datele colectate la maraton vor fi și ele raportate în cadrul EuroBirdwatch 2023, la fel ca la edițiile anterioare. 

Observațiile trebuie trimise până duminică, 1 octombrie, ora 14.00, pe adresa dora.domsa@sor.ro sau office@sor.ro, pentru a putea fi procesate și trimise către BirdLife Slovacia, organizația care le va centraliza pe toate, la nivel european.

                          Vreme bună și specii frumoase!

Dacă ți-a plăcut, distribuie