Share

Gâsca cu gât roșu Victoria și-a început migrația de toamnă

La sfârșitul lunii mai vă anunțam că Victoria, gâsca cu gât roșu, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a ajuns cu bine în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei.

Zonă de cuibărit a gâștei cu gât roșu - Peninsula Taimyr - Foto: Sonia Rozenfeld

Victoria a reușit să ajungă în zona de cuibărit, din peninsula Taimyr, pe data de 1 iunie 2020, unde a petrecut toată vara. Din datele obținute cu ajutorul sateliților, credem că Victoria a cuibărit cu succes pe malul unui pârâu mic, și asta datorită deplasărilor ei pe o suprafață foarte redusă, undeva la maximum 2-3 kilometri, în perioada de cuibărit.

Acum, o dată cu începerea migrației de toamnă, gâsca Victoria pornește din nou la drum. În următoarele două luni, Victoria va parcurge peste 6.000 de kilometri și va trece prin Rusia, Kazahstan și Ucraina, înainte să ajungă în zonele de iernare din sud-estul României.

Zona de cuibărit a Victoriei

Până acum, gâsca cu gât roșu Victoria a transmis peste 1.600 de puncte GPS, puncte ce reprezintă un set de date foarte valoroase, care îi ajută pe ornitologii implicați în proiect să cunoască locurile de cuibărit, zonele de odihnă din timpul migrației și locurile cele mai bune de iernare în România. Toate aceste date sunt necesare pentru a lua cele mai bune măsuri de conservare pentru cea mai periclitată specie de gâscă din lume.

La momentul acesta, pe glob mai există doar 50.000 de exemplare de gâscă cu gât roșu. An de an, această specie cuibărește în Siberia, de unde vine să ierneze în Ucraina, România și Bulgaria.

O poveste de succes

Povestea Victoriei este una cu final fericit, mai ales dacă ne aducem aminte că pasărea găsită de colegii noștri biologi Emil Todorov și Sebastian Bugariu în luna februarie era rănită. Cu ajutorul medicilor veterinari de la Fundația Visul Luanei, Victoria s-a recuperat și a primit un emițător nou, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București. Povestea pe larg o puteți citi aici.

Drumul Victoriei din România până în Siberia

Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 „Life for Safe Flight” implică organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria. În România sunt implicate SOR, AGVPS, Ministerul Mediului și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Puteți urmări deplasările gâștelor cu gât roșu pe site-ul proiectului savebranta.org.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie