Share

Grădina, ultimul sanctuar pentru fauna urbană

Societatea Ornitologică Română, prin Biroul Teritorial Cluj, lansează un nou proiect prin care dorește să atragă atentia asupra biodiversității din orașe, asupra faunei urbane.

În ultimele decenii, spațiile verzi au pierdut din ce în ce mai mult teren în fața dezvoltării infrastructurii urbane. Odată cu ele, speciile de păsări și micile mamifere, precum ariciul și veverița găsesc din ce în ce mai greu resurse de hrană, locuri de cuibărit ș de adăpost.

Pentru ele, în majoritatea ocaziilor, grădinile din orașe reprezintă ultimul refugiu. Grădinile cu proprietari care iubesc natura sunt un adevărat sanctuar pentru ele. Tocmai de aceea proiectul „Grădini Prietenoase cu Natura” se adresează proprietarilor de grădini, care, prin câteva acțiuni simple, precum amplasarea unui cuib artificial sau a materialelor de cuibărire, a unei adăpători, hrănirea păsărilor în timpul iernii sau plantarea tufelor care fac fructe, doresc să vină în ajutorul acestor specii.

Participarea în program este gratuită pentru primele 50 de înscrieri, dar este condiționată de înregistrare. Prin completarea formularului de raportare, participanții înregistrați dovedesc că în ultimul an au desfășurat acțiuni prietenoase cu natura. În cazul în care acțiunile lor corespund cerințelor proiectului, vor fi premiați cu o plăcuță inscripționată „Grădina prietenoasă cu natura”.

Proprietarul care a depus cele mai mari eforturi în vederea sprijinirii biodiversității citadine, prin urmare grădina lui a devenit cea mai prietenoasă cu vietățile citadine, pe langa plăcută, va primi și un premiu-surpriză din partea noastră.

Pentru mai multe informații accesați pagina oficială a Societății Ornitologice Române (www.sor.ro) și pagina proiectului.

Dacă ți-a plăcut, distribuie