ȘTIRI PROIECT Școli și grădinițe prietenoase cu natura
Grădina, ultimul sanctuar pentru fauna urbană
22 aprilie 2016
Societatea Ornitologică Română, prin Biroul Teritorial Cluj, lansează un nou proiect prin care dorește să atragă atentia asupra biodiversității din orașe, asupra faunei urbane.
În ultimele decenii, spațiile verzi au pierdut din ce în ce mai mult teren în fața dezvoltării infrastructurii urbane. Odată cu ele, speciile de păsări și micile mamifere, precum ariciul și veverița găsesc din ce în ce mai greu resurse de hrană, locuri de cuibărit ș de adăpost.
Pentru ele, în majoritatea ocaziilor, grădinile din orașe reprezintă ultimul refugiu. Grădinile cu proprietari care iubesc natura sunt un adevărat sanctuar pentru ele. Tocmai de aceea proiectul „Grădini Prietenoase cu Natura” se adresează proprietarilor de grădini, care, prin câteva acțiuni simple, precum amplasarea unui cuib artificial sau a materialelor de cuibărire, a unei adăpători, hrănirea păsărilor în timpul iernii sau plantarea tufelor care fac fructe, doresc să vină în ajutorul acestor specii.
Participarea în program este gratuită pentru primele 50 de înscrieri, dar este condiționată de înregistrare. Prin completarea formularului de raportare, participanții înregistrați dovedesc că în ultimul an au desfășurat acțiuni prietenoase cu natura. În cazul în care acțiunile lor corespund cerințelor proiectului, vor fi premiați cu o plăcuță inscripționată „Grădina prietenoasă cu natura”.
Proprietarul care a depus cele mai mari eforturi în vederea sprijinirii biodiversității citadine, prin urmare grădina lui a devenit cea mai prietenoasă cu vietățile citadine, pe langa plăcută, va primi și un premiu-surpriză din partea noastră.
Pentru mai multe informații accesați pagina oficială a Societății Ornitologice Române (www.sor.ro) și pagina proiectului.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.