Știri
În căutarea puilor de șoimi dunăreni
27 septembrie 2024
Odată cu venirea primăverii încep și deplasările în teren în căutarea cuiburilor și a perechilor de șoimi dunăreni. Acțiunea de monitorizare s-a derulat în perioada martie-mai și o primă constatare a fost aceea că, spre deosebire de anii anteriori, în 2024 șoimii au început cuibărirea mai devreme cu două-trei săptămâni.
Monitorizarea populației de șoimi dunăreni din sudul României în perioada de cuibărire se înscrie în acțiunile proiectului Life for Falcons, care urmărește conservarea acestei specii de șoim declarate periclitate (Near Threatened) și înscrise pe Lista Roșie atât în România, cât și în Bulgaria. Cei cinci biologi SOR din echipa de monitorizare au acoperit transecte de 3062 de kilometri, au revizitat cele 140 de cuiburi naturale raportate în anii precedenți și au identificat 330 de cuiburi noi, aparținând altor specii (ciori de semănătură, ciori grive, corbi, șorecari mari sau vânturei). Șoimii dunăreni nu construiesc cuiburi, ci ocupă cuiburile construite de aceste specii în anii anteriori. În monitorizare au fost incluse cele 41 de cuiburi artificiale instalate în proiecte anterioare, urmând ca din 2025 verificările în teren să se extindă și la cele 60 de cuiburi instalate anul acesta, cu participarea și susținerea companiei Transelectrica.
Datele colectate din teren arată un grad de ocupare mai mare a cuiburilor artificiale, față de cele naturale, din cele șapte perechi cuibăritoare, cinci alegând cuiburile artificiale (unele ocupate și anul trecut), în vreme ce două perechi au ocupat cuiburi construite de șorecari mari. Totuși, la verificările ulterioare biologii au constatat că nu toate aceste perechi au reușit să cuibărească cu succes, două abandonând teritoriul în timpul sezonului de reproducere, în timp ce o pereche a rămas la cuibul gol până la mijlocul lunii mai.
Celelalte patru perechi de șoimi dunăreni au reușit să crească în total doisprezece pui până la vârsta zborului. Din nefericire, a avut loc și un incident care a afectat una din perechile cu trei pui. Aflată pe teren pentru monitorizare, echipa a găsit un pui mort la baza pilonului. Un al doilea pui, încă nezburător, dar cu penajul de zbor pe deplin format, a fost găsit nevătămat în același loc. Puiul a fost inelat, apoi lăsat în locul în care a fost găsit, pentru că cel puțin unul dintre părinți îl hrănea în mod evident. Specialiștii i-au monitorizat evoluția în următoarele zile, până când a ajuns la stadiul de dezvoltare completă și și-a luat zborul. Soarta celui de-al treilea pui este necunoscută, însă sperăm că a fost capabil de zbor și a reușit să se salveze.
La perechile monitorizate de biologii SOR, se adaugă încă o cuibărire de succes dintr-un teritoriu suplimentar, raportat la începutul lunii iunie de către Dragoș Plăeșu, membru SOR. Acesta a observat o pereche cu trei pui abia zburați, presupunerea biologiilor fiind că perechea respectivă a cuibărit tot într-un cuib natural de șorecar mare.
Anul acesta noua generație de pui n-a depășit-o numeric pe cea din 2023, populația de șoimi dunăreni din sudul României având în continuare un număr mic de exemplare. Prin proiectul „Asigurarea refacerii populației de șoim dunărean, specie periclitată în Bulgaria și sudul României”, LIFE20 NAT/BG/001162, dezvoltat la nivel regional și finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene, urmărim reducerea amenințărilor antropice, îmbunătățirea calității habitatului de cuibărire prin construirea de cuiburi artificiale sigure, suplimentarea resurselor de hrană, dar și creșterea substanțială a gradului de conștientizare, înțelegere și a capacității de suport din partea grupurilor de interes și a publicului larg pentru a permite susținerea acțiunilor proiectului și a impactul lor în conservare.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.