Știri
Membru SOR în 2025, anul berzei albe
20 decembrie 2024
Vine barza! Vine barza albă, pentru corectitudine ornitologică. Anul viitor vestita migratoare se va întoarce mai repede, încă din întâi ianuarie. Și asta deoarece a fost votată ca fiind pasărea anului 2025. Nu e o surpriză totuși, emblematica pasăre fiind una dintre înaripatele care animă poeziile, cântecele, poveștile și miturile noastre.
Poate că simbolistica ei, de pasăre care vestește înnoirea anotimpurilor, a naturii, a vieții în general, a propulsat-o în fruntea clasamentului. Cert este că barza albă (Ciconia ciconia) este nu doar una dintre cele mai cunoscute păsări de pretutindeni, dar și printre cele mai iubite. Dar acest lucru nu îi garantează o viață ușoară alături de noi. Cu atât mai mult cu cât drumul ei dintre locurile de cuibărire și de iernare, străbate teritorii mari, înfruntând provocări numeroase și variate. Vom avea un an la dispoziție să vorbim și despre acestea, dar și despre alte aspecte legate de proverbiala pasăre indicator al natalității.
La închiderea urnelor, barza albă a adunat de la electorat 771 voturi, urmată de rața mare care a convins 367 votanți și de pescărușul râzător, ocupantul locului 3 cu 357 voturi. Astfel, ea își va împrumuta imaginea celui de-al nouălea card de membru SOR, pe care îl puteți deține dacă achitați cotizația anuală de membru sau, în cazul în care sunteți minor, ne trimiteți raportul care ne arată că ați derulat activități pentru natură și păsări în anul 2025. Cardul de membru este disponibil atât în format fizic, cât și în varianta lui electronică.
Reamintim lista păsărilor care ne-au convins până acum să le dedicăm un an: pescărașul și pițigoiul albastru, cucuveaua, rândunica, turturica, pițigoiul codat, acvila de câmp și gâsca cu gât roșu. Barza albă aduce în poveste un cuib fabulos și o lungă rută de migrație.
Valoarea cotizației rămâne neschimbată și pentru anul 2025:
- cotizația de membru pentru adulți – 90 de lei
- cotizația de membru pentru elevi (majori), studenți, pensionari, persoane cu dizabilități – 45 de lei
- juniorii (membrii minori) nu plătesc cotizație, se înscriu și apoi prezintă un raport al activității de peste an.
Rămâne neschimbată și valabilitatea cotizației anuale, care se încheie la 31 decembrie în anul respectiv. Pentru prelungirea calității de membru este suficientă plata cotizației, fără a fi necesară o nouă înscriere!
Achitarea cotizației aduce cu ea cardul de membru, dar mai ales bucuria de a face parte și de a sprijini o organizație care lucrează pentru natură. În plus, membrii SOR beneficiază de:
- reducere de 10% la toate produsele din Shop SOR,
- reducere de 20% la produsele Maramont
- reducere 20% la CUIB pentru membrii SOR Iași
- intrarea gratuită la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Plata cotizației se poate face:
– online pe site-ul SOR
– în contul RO92RNCB0092026616360001, BCR Sucursala Universitate, București, prin transfer bancar
– în numerar la Biroul Central din București
Mai multe informații despre ce înseamnă să fii membru SOR puteți afla de pe site-ul nostru, secțiunea Membri, și din Regulamentul Membrilor SOR.
Doriți să deveniți membru SOR? E foarte simplu: completați formularul de înscriere și achitați cotizația anuală. Veți primi cardul cu barza albă și mulțumirile echipei SOR pentru susținere!
Pentru alte detalii, adresa membri@sor.ro vă stă la dispoziție.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.