ȘTIRI PROIECT International WaterBird Count
MidWinter 2019 în București. Cifre și rarități
30 ianuarie 2019
În fiecare an, în luna ianuarie, Societatea Ornitologică Română organizează prima ieșire pe teren, cea pentru „Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice” sau „Midwinter Counts”, acțiune desfășurată sub coordonarea Wetlands International. În România, SOR coordonează și implementează această activitate în parteneriat cu Asociația Grupul Milvus.
În 2019, zonele pe care le-am monitorizat în apropierea Bucureștiului au fost lacul Tineretului, râul Dâmbovița, cu plecare de la lacul Morii și până la ieșirea spre Glina, lacul Herăstrău și lacul Comana.
Treziți dis-de-dimineață și echipați cu binocluri, aparate de fotografiat, ghiduri pentru identificarea păsărilor, haine groase, încălțăminte comodă și multă voie bună, am plecat să numărăm atât păsările autohtone care rămân în România pe timpul iernii, dar și păsările migratoare care vin aici în timpul sezonului rece, din nord.
Ne-am strâns 45 de observatori, printre care s-au numărat voluntari SOR, iubitori de păsări, dar și oameni aflați la prima lor experiență de birdwatching.
Peste 26.000 de mii de păsări observate în 2 zile
Noutatea acestui an o reprezintă, fără îndoială, fotografierea pe Lacul Morii de către Lidia Maria Panțiru a prescărușului de ghețuri (Larus hyperboreus), specie observată pentru a doua oară în România. A mai fost văzută doar în 1994 la Scoreiu, județul Sibiu, de József Szabó.
La capitolul apariții neașteptate se încadrează lejer și codalbul suprins când survola balta înghețată la Comana. Cea mai mare acvilă din România are și ea probleme acum, caută stolurile de rațe și de gâște, dar lacurile înghețate nu adăposteau decât cormorani mari și lebede de vară.
Ieșirea cu numărul cel mai mare de participanți a fost, de departe, cea din Parcul Tineretului. Peste 20 de persoane au profitat de experiența birdwatcherilor de la sucursala București a SOR și au învățat să identifice specii precum rața mică (Anas crecca) și corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis), specii care apar rar în mijlocul Capitalei.
Pentru că la actuala ediție sunt numărate toate speciile, nu doar cele acvatice, participanții au trecut și pe la hrănitorile de paseriforme amplasate de SOR, mai ales că una dintre ele este frecventată și de rațele mari. Păsările de apă ies din lac, urcă lipa-lipa pe pantele din parc și consumă toate semințele aruncate din hrănitori de vrăbii și de cinteze.
Proba de foc a venit după plimbarea din parc. Bucureștenii au avut un marș de zeci de kilometri, ca să acopere în totalitate râul Dâmbovița, de la Lacul Morii până la șoseaua de centură. Deși râul Dâmbovița nu e tocmai piscină, birdwatcher-ii au putut observa peste 120 de cormorani mici (Phalacrocorax pygmeus).
În total, bucureștenii au numărat peste 26.000 de mii de păsări în perioada 12 – 13 ianuarie 2019 pe lacurile Tineretului, Herăstrău, Comana și râul Dâmbovița, de la Lacul Morii și până la ieșirea spre Glina.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.