Știri
Notătița cu cioc lat la Iezerul Călărași
9 ianuarie 2018
Sfârșit de an cu surprize plăcute pentru colegii noștri biologi. În ultimele zile ale lui 2017, Cătălin Fuciu și Dani Drăgan au observat în județul Călărași o apariție rară pentru țara noastră și unică pentru această perioadă a anului: notatița cu cioc lat (Phalaropus fulicarius).
Specia cuibărește de obicei în ținuturile Cercului Polar Nordic, iar cartierele de iernat se află departe de țara noastră, în Vestul Africii și Vestul Americii de Sud. Asta face din descoperirea celor doi biologi una inedită. Mai ales că ultima observație a acestei specii pe teritoriul nostru a fost făcută în august 2015. De altfel, în ultimii ani, a fost văzută în România de numai 13 ori, și niciodată atât de târziu în iarnă.
Biologii SOR monitorizează speciile în cadrul unui proiect european
Atunci când au observat pasărea, ornitologii SOR se aflau în plină activitate de monitorizare de iarnă a speciilor din interiorul sitului Iezerul Călărași, în cadrul Proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Săriturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPAO1O1 Stepa Saraiu Horea, ROSPAO111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”.
Aria naturală Iezerul Călărași are o suprafață de 2.877 hectare și se află în partea central estică a județului Călărași, ocupă lunca stângă a Dunării, în zona unde Brațul Borcea se desparte de fluviu.
„Pasărea zbura și era suflată de vântul puternic, iar fără fotografierea ei ar fi fost dificil să stabilim că este o notatiță cu cioc lat (Phalaropus fulicarius) și nu una cu cioc subțire (Phalaropus lobatus), care este mai des întâlnită la noi. Dar penajul gri și lipsa dungilor de pe spate ne-au făcut să avem certitudinea că este vorba de această specie rară pentru țara noastră”, povestește biologul SOR, Dani Drăgan.
Notatița cu cioc lat – Ghid de identificare
Potrivit Ghidului pentru identificarea păsărilor, notatița cu cioc lat (Phalaropus fulicarius) diferă de cea comună (Phalaropus lobatus) prin gâtul ușor mai gros și, observată din față, prin ciocul puțin mai plat. În zbor, se observă un contrast distinctiv între corpul întunecat și subalarele deschise. Iar iarna, spatele este aproape uniform gri-albăstrui.
Interesant la această specie este că rolul obișnuit al sexelor este inversat, femelele au un penaj mai atractiv și se adună în stoluri pentru a concura pentru masculi, iar ei sunt cei care au grijă de ouă și de pui.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Intrastructură Mare 2014-2020.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]