Share

O statistică sumbră. 100.000 de păsări mor electrocutate anual în România

Peste 100.000 de păsări mor electrocutate anual în România. Statistica a fost prezentată de colegul nostru Sebastian Bugariu în cadrul unui seminar organizat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Semnalul de alarmă a fost tras de SOR încă de acum 3 ani. Între timp echipa noastră a inițiat mai multe proiecte de protecție a speciilor aflate în pericol.

Estimarea are la bază atât studiile efectuate în Europa, care arată o mortalitate de 0,6 păsări pe stâlp pe an, cât și cercetările efectuate la nivel local. Sebastian Bugariu spune că problema cea mai mare din punctul de vedere al biodiversității este că speciile care sunt victime ale electrocutării sunt specii cu valoare sporită, berze și păsări răpitoare. „Estimarea reală la nivel național pe baza extrapolării datelor centralizate în urma studiilor desfășurate la nivel local este de peste 100.000 de păsări pe an”, a declarat reprezentantul SOR.

Ce specii sunt afectate?
Cele mai frecvente victime ale electrocutării sunt berzele, pelicanii și păsările răpitoare. Acestea sunt specii cu valoare sporită pentru biodiversitate, mai ales că majoritatea se află pe lista celor protejate de lege.
Unul dintre cele mai grave cazuri de electrocutare s-a înregistrat în vara acestui an, în Brașov, unde 36 de berze au fost găsite moarte într-o singură zi. Au existat și cazuri de coliziune, unul dintre ele fiind semnalat în județul Călărași, unde în luna septembrie au fost găsiți morți 12 pelicani.

Ce este de făcut?
Vestea bună este că la ora actuală companiile de distribuție de energie fac eforturi să oprească acest fenomen. Aplicația Uite Barza!, dezvoltată de SOR cu ajutorul Enel România, este doar una din aceste vești bune. Utilizatorii aplicației trimit informații foarte importante legate de cuibăritul berzelor: dacă există pericolul ca unele cuiburi să afecteze rețeaua electrică și dacă păsările sunt în pericol să fie electrocutate sau cuibul să ia foc. Proiectul își propune, pe termen lung, să stabilească măsuri eficiente de protecție, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât și a rețelelor electrice.

De asemenea, SOR a dezvoltat de-a lungul timpului, împreună cu furnizorii de electricitate, mai multe proiecte de instalare de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune. Această activitate este menită să ajute speciile vizate să se instaleze cu ușurință în locurile de cuibărit, pentru a evita accidentele de genul celor menționate mai sus. Mai mult, pentru a combate electrocutarea păsărilor pe stâlpii de medie, specialiștii din cadrul Grupului CEZ au lucrat, în colaborare cu echipa noastră, la montarea de teci electroizolante pe stâlpi, iar pentru evitarea coliziunilor, în Delta Dunării și zona lagunară au fost montate avertizoare.

Pe viitor „ar trebui să existe o bază de date la care să participe atât companiile de distribuție a energiei electrice, cât și organizațiile neguvernamentale și institutele de cercetare, care să adune toate informațiile pe baza cărora să se poată lua decizii și să se prioritizeze zonele în care trebuie să se intervină pentru diminuarea fenomenului de scădere a populațiilor de păsări prin electrocutare și coliziune cu liniile de înaltă și medie tensiune”, este de părere Sebastian Bugariu.

Dacă ți-a plăcut, distribuie