Share

Aripi Libere

În perioada aprilie 2016 - martie 2017, Societatea Ornitologică Română a implementat primul proiect de combatere a braconajului la păsările cântătoare din București. Proiectul s-a numit „Aripi Libere” și a avut ca scop descurajarea și combaterea fenomenului de capturare si vânzare a păsărilor cântătoare în piețele și oboarele din Capitală. A fost un proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Braconajul este infracțiune. Vânzarea păsărilor braconate este infracțiune. Ce faci atunci când descoperi un braconier pe teren, ce faci când găsești păsări braconate la vânzare în piețe și oboare? Cine te ajută?

1. Vezi un braconier sau instalații de braconat.

Te asiguri că nu ești văzut.

Nu interveni, nu intră în discuții cu braconierii, nu distruge instalațiile de braconat, fie că sunt plase, chematori sau bețe cu lipici. (Autoritățile trebuie să îi prindă pe braconieri și să confiște aceste instalații (sunt probe).

Sună la 112 și cere să vorbești cu Poliția Română. Indică foarte clar locul unde te afli și ce se întâmplă acolo. Solicită intervenția unui echipaj.

Așteaptă să sosească polițiștii și explică-le ce se întâmplă.

2. Ești într-o piață și găsești păsări braconate la vânzare.

Sună la 112 și cere să vorbești cu Poliția Română.

Sesizează acest aspect la Garda Națională de Mediu. Poți face o sesizare online sau la telefonul 0801010101 .