Proiect
Societatea Ornitologică Română a câștigat în vara anului 2006 un microproiect Matra Knip, intitulat „Complexul Piscicol Dumbrăvița – un viitor Sit Natura 2000”, finanțat de Ambasada Olandei la București. Valoarea acestuia a fost de cca. 7000 euro.
Proiectul a avut două componente de bază. Prima este componenta de cercetare care a constat în realizarea documentației științifice standard pentru declararea zonei drept Sit Natura 2000 – adică arie naturală protejată de importanță europeană, conform cerințelor Uniunii Europene. Cercetarea va însemna colectarea datelor din teren (date privind flora, fauna și habitatele zonei), analiza datelor, întocmirea documentației standard Natura 2000 și realizarea hărților în sistem GIS pentru viitorul Sit Natura 2000. La aceste acțiuni participă și cadre didactice ale Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.
O altă latură importantă a fost conștientizarea populației locale și a oamenilor care au tangență cu aria protejată (pescari, turiști, agenți economici etc.) asupra existenței ariei protejate și necesității de protecție a zonei. În cadrul proiectului au fost prevăzute și activități de educație ecologică a copiilor din Dumbrăvița (jud. Brașov).
Au fost realizate panouri informative și de avertizare, pliante bilingve, un ghid care descrie rezervația (cuprinzând date despre atracțiile naturale, turistice, comunitatea locală, activitatea de baza practicată aici – piscicultură), precum și un film documentar de scurt metraj.
Rezervația de la Dumbrăvița adăpostește specii protejate pe plan național și internațional precum stârcul pitic, buhaiul de baltă, stârcul roșu, rată roșie, eretele de stuf și cristelul de câmp, toate cuibăritoare în zonă. Conform ultimelor estimări, cele mai numeroase specii identificate în zonă sunt: rața mare – peste 5000 exemplare, nagâțul – 1000, pescărușul râzător – 1000 de exemplare. Zona este foarte importantă ca loc de concentrare în migrație pentru specii precum: barza neagră, egreta mare, păsări de țărm s. a.