Share

Îmbunătățirea condițiilor de iernare pentru Branta ruficolis la Techirgiol

În perioada 2005 – 2008, Societatea Ornitologică Română, în parteneriat cu Regia Națională Apele Române (Direcția Ape Dobrogea – Litoral) și Primăria Techirghiol, a derulat un proiect pentru îmbunătățirea condițiilor de iernare a gastelor cu gât roșu în zona lacului Techirghiol, județul Constanța, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Life Nature.

Gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis) este una dintre cele mai rare specii de gâște sălbatice din lume. Cuibărește în nordul Siberiei, iar cartierul de iernare pentru mai mult de 95% din populația mondială a speciei este sudul României (zona costieră a Marii Negre, Delta Dunării și platoul Dobrogei) și nordul Bulgariei (Lacurile Shabla și Durankulak). Din cauza braconajului, a vânătorii, a dispariției locurilor de înnoptare și a reducerii surselor de hrană gâscă cu gât roșu este vulnerabilă la nivel mondial.

Obiectivele majore ale proiectului au urmărit menținerea și protejarea populației speciei în zona Lacului Techirghiol și desemnarea lacului drept Arie de Protecție Specială Avifaunistică.

Dacă ți-a plăcut, distribuie