Share

Protecția Lacului Beibugeac

Aria Naturală Protejată Lacul Beibugeac-Plopu este situată în apropierea Rezervației Biosferei Delta Dunării. Atenția autorităților și a ornitologilor a fost concentrată mai ales asupra RBDD, cum era și firesc, cu un accent deosebit pe Zona de Protecție Integrală Sărături-Murighiol, însă observațiile făcute în ultimii 14 ani de membrii SOR au confirmat că există o evidentă complementaritate între lacul Plopu și zona strict protejată Sărături-Murighiol, deoarece pentru multe dintre păsările cuibaritoare la Sărături, Lacul Plopu constituie în perioada de primăvară-vară un foarte important loc de hrănire.

Suprafața lacului variază de la an la an în funcție de nivelul precipitațiilor și al temperaturilor ce se înregistrează în timpul verii. De-a lungul timpului, fundul lacului s-a acoperit cu un mal fin, bogat în nevertebrate, ceea ce atrage aici limicole, rațe, călifari și lebede. Pe insulele ce apar la începutul verii se instalează colonii de chire, chirighite, pescăruși, piciorongi, ciocîntorsi. În 2004, deși nivelul apei era mic, au cuibărit la Plopu pentru prima dată și trei perechi de pescăriță râzătoare, iar în 2005 peste 70 de perechi de ciocîntors. În perioada de iarnă, pot fi observate în mod regulat sute de gâște cu gât roșu, care se odihnesc pe lac, mii de gârlițe mari și chiar câteva exemplare de rață cu cap alb. Zona este una dintre cele mai sigure locuri unde se poate întâlni pescărușul asiatic. Din 1996 au avut loc în mod regulat observații ornitologice la Beibugec-Plopu și s-a încercat monitorizarea cât mai frecventă a zonei și limitarea presiunii antropice asupra avifaunei, atât în perioada cuibăritului, cât și în perioada migrațiilor de primăvară și de toamnă, dar mai ales în timpul sezoanelor de vânătoare.

Deoarece lacul este proprietate comunală, au avut loc întâlniri cu autoritățile locale pentru a se interzice accesul câinilor în zonă în perioadele de cuibărit și pentru a se amenaja o platformă pentru gunoaiele satului care se aruncă de către unii localnici chiar lângă lac. Împreună cu specialiști de la RSPB, s-a reușit redactarea unui plan de management în 1998; în 2000 zonei i s-a acordat statutul de Arie de Importanță Avifaunistică, iar în dată de 30 ianuarie 2004 Consiliul Local Murighiol a aprobat declararea ca arie naturală protejată la nivel local a Lacului Beibugeac (Plopu).

Demersurile noastre nu s-au oprit aici și, ca rezultat, la sfârșitul anului 2004 s-a decis de către același consiliu încredințarea custodiei ariei către SOR.

Dacă ți-a plăcut, distribuie