Share

Together 4 Danube

Așa cum este evidențiat de Eurobarometrul din martie 2010 – Atitudinea europenilor față de biodiversitate – până la 30% dintre români recunosc diferiți indicatori ai reducerii biodiversității.

În timp ce 80% dintre respondenții români consideră foarte importantă protejarea biodiversității din România și la nivelul UE, doar 23% dintre ei au spus că fac sau pot face acțiuni concrete pentru a ajuta sau de a sprijini activitățile de protecție, alți 40% declarând că ar dori să facă mai mult.

Potrivit aceluiași studiu, 11% dintre români sunt familiarizați cu termenul Natura 2000, dar numai 5% dintre ei știu ce reprezintă acesta. 

Acest lucru demonstrează un potențial neexploatat pentru implicarea diferitelor grupuri-țintă în cadrul lucrărilor de conservare a naturii și, de asemenea, indică faptul că problema conștientizării este, poate, mai puțin relevantă decât găsirea modalități lor eficiente de implicare a lor în acest sector.

Peisajul uluitor oferit de Dunărea inferioară este și locul unde putem întâlni o extrem de bogată diversitate biologică. Fluviul, pădurile de luncă pe care le hrănește, zonele umede și insulele pe care le creează adăpostesc numeroase specii amenințate la nivel național, european sau global. Având în vedere că natura nu ține cont de frontierele administrative, eforturile pentru conservarea ei trebuie consolidate prin încurajarea cooperării transfrontaliere în implementarea unor acțiuni comune de management în special pentru siturile Natura 2000.

Acest lucru este posibil și prin proiecte în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, cofinanțate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Societatea Ornitologică Română alături de APM Olt, Societatea Bulgară pentru Protecția Păsărilor și Primăria Kozloduy derulează unui proiect cu scopul de a îmbunătăți protecția naturii și utilizarea durabilă a resurselor naturale în regiunea transfrontalieră româno-bulgară de pe cursul Dunării, respectiv în 4 județe din România (Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman) și 5 districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vratsa, Pleven și Veliko Tarnovo). Proiectul se concentrează pe Dunărea de Jos, singurul sector de râu rămas încă dinamic și seminatural, cu fâșii care păstrează valori ridicate ale biodiversității.

Până în prezent a fost colectate informații legate de biodiversitatea din zona proiectului, inclusiv studii ale migrației de primăvară și toamnă, a păsărilor răpitoare de zi. Studiile au durat câte 45 de zile și s-au desfășurat  în județul Mehedinți, culoarul Timiș-Cerna. Toate aceste date vor fi incluse într-o bază de date GIS, un sistem interactiv pentru integrarea tuturor informațiilor legate de valorile naturale din regiunea transfrontalieră.

De asemenea, SOR a organizat întâlniri cu fermierii din cadrul SPA Confluența Jiu-Dunăre pentru a-i informa cu privire la măsurile de agro-mediu pentru care aceștia sunt eligibili pentru a primi plăti. Programul pentru plăti de agro-mediu a fost dezvoltat începând cu 2007, o dată cu elaborarea Planului Național de Dezvoltare Rurală, iar fermierii puteau aplica pentru diferite măsuri începând cu 2008. 2011 a fost primul an în care s-au înregistrat aplicații în cadrul SPA Confluența Jiu-Dunăre și asta datorită activității noastre din cadrul proiectului.

Dacă ți-a plăcut, distribuie