Share

Punctul de vedere al SOR privind modificarea perioadei de vânare a ciorii de semănătură

În data de 19.06.2023 a fost înregistrată la Senat o solicitare de modificare a Legii vânătorii, care propune modificarea perioadei de vânare pentru cioara de semănătură. Mai precis se propune vânarea acestei specii pe tot timpul anului și nu doar în perioada 15 august - 31 ianuarie cum prevede în prezent legea. Vânarea unei specii pe tot timpul anului este o încălcare extrem de gravă a legislației europene de mediu și pune țara în pericolul declanșării unei proceduri de infringement care va afecta toată activitatea cinegetică.

Cioară de semănătură, (Corvus frugilegus) Foto: Marius Iana
În acest sens dorim să subliniem că:
  • Inițiatorii nu aduc niciun fel de studii sau documente care să ateste valoarea pagubelor provocate de cioara de semănătură în justificarea necesității modificării perioadei de vânătoare. Bineînțeles nu aduc nici studii care să ateste impactul pe care îl va avea această propunere de modificare atât biologic asupra populației de cioară de semănătură, cât și economic.
  • Articolul 7 al Directivei Păsări, care reglementează vânătoarea în Uniunea Europeană solicită express „că speciile cărora li se aplică legislația privind vânătoarea nu sunt vânate în perioada de maturizare, nici în diferitele etape de reproducere și de dependență.” De asemenea, pentu speciile migratoare cărora li se aplică reglementările asupra vânătorii se prevede că „nu sunt vânate în perioada lor de reproducere sau pe parcursul rutei de întoarcere spre locurile de cuibărire.”
  • În coloniile de ciori de semănătură cuibăresc specii de păsări protejate care vor suferi direct efectele persecuției ciorii de semănătură. Vânturelul de seară (Falco vespertinus) este o specie de pasăre răpitoare de zi, protejată atât la nivel național, cât și internațional și este inclusă în categoria speciilor „vulnerabile” la nivel global, cu tendință descrescătoare. Această specie, la fel ca toate speciile de șoim nu își construiește propriul cuib, ci ocupă cuiburile construite de alte specii. Particularitatea acestei specii este că cuibărește cu precădere colonial în coloniile ciorilor de semănătură, în cuiburile construite de această specie. Vânarea ciorii de semănătură în perioada de reproducere va afecta vântureii de seară atât direct prin împușcare accidentală în zona cuiburilor, cât și indirect prin deranj în perioada de cuibărit. Vânturelul de seara (Falco vespertinus) a suferit un declin major în Ungaria, în anii ‘80 ai secolului trecut din cauza persecuției și declinului ciorilor de semănătură, când 90% din populația vânturelului de seară a dispărut
  • Acest demers nu este primul în care se solicită vănarea  pe tot timpul anului a unei specii. Același lucru se încearcă și în cazul cormoranului mare unde însă, din fericire, în data de 19.06.2023, Președintele României a trimis înapoi în Senat spre reexaminare proiectul de lege PL-x nr. 93/2023 care a avut aceelași scop de a permite vânarea pe tot parcursul anului a speciei.
  • În ambele cazuri încălcarea atât de flagrantă a cerințelor legislative europene privind vânarea va duce la declanșarea procedurilor de infringement pe Legea vânătorii.  
  • Și în acest caz modificarea Legii vânătorii se face netransparent, fără dezbateri și fără a se solicita opinia experților.
 
Prin urmare SOR solicită Parlamentului României respingerea completă a acestui act de modificarea a Legii vânătorii. Este un proiect atât de nociv și o încălcare atât de flagrantă a legislației europene încât nu poate fi îmbunătățită prin amendamente.
Dacă ți-a plăcut, distribuie