Share

Record de vizitatori de Ziua Păsărilor în București

Și a fost… cel mai mare eveniment de birdwathing din România ȋn Parcul Natural Văcăreşti. Niciodată până acum Ziua Păsărilor nu s-a bucurat de o asemenea abundență de iubitori de păsări și natură – peste o mie de participanţi de toate vârstele.

Încă de la primul tur, început la ora 8:00, cei zece ghizi ai SOR, biologi și voluntari, au fost luați cu asalt de grupurile compacte venite să descopere păsările Parcului Natural Văcărești. Cei mai norocoși vizitatori au fost cei mai matinali, fiindcă ei au avut ocazia să observe cele mai multe păsări.

Tururile s-au pliat pe așteptările vizitatorilor, dar și pe specificul lor. La prima oră au luat startul pasionații de păsări și fotografie, îndrumați de colegii noștri Sebastian Bugariu, Dani Drăgan, Ovidiu Bufnilă şi Florin Chirilă. Ȋn următoarea jumătate de oră, membrii şi voluntarii de nădejde ai SOR, Silviu şi Lidia Panţiru, Magda Achim, Alex Stahl şi Livia Győngyőși au condus câteva sute de vizitatori pe traseul amenajat ȋn Delta Văcăreşti.

Delta Văcăreşti, tur ghidat de la coţofană la uligan pescar

Prima oprire a fost la hrănitoarea amplasată ȋn apropierea traseului. Aici vizitatorii au aflat de ce şi ȋn ce perioadă e recomandată amplasarea hrănitorilor şi cu ce putem hrăni păsările care iernează ȋn România. Următoarea staţie de observare, aflată ȋn apropierea stufărişului, a testat auzul şi cunoştinţele vizitatorilor.

„Nu sunteţi primii care au impresia că se aude un cuc. De fapt, sunetul vine de la o broască, izvoraş cu burta roşie (Bombina bombina) şi nu este cu-cu, ci un cuuu prelung.”, a explicat vizitatorilor uimiţi vicepreşedintele SOR, Florin Chirilă. Tot aici, s-a auzit prima dată şşşşş, pentru a-i da cuvântul lăcarului de stuf (Acrocephalus scirpaceus) care avea ceva foarte important de comunicat celorlalţi masculi din zonă – acesta e teritoriul meu, păstraţi distanţa!

„O să vă miraţi, dar ȋn lumea păsărilor cântătoare, rolurile sunt de cele mai multe ori inversate. Masculii sunt cei mai frumos coloraţi şi tot ei sunt cei care cântă. Asta se ȋntâmplă din cauză că nu au posibilitatea – ca noi – să facă credite la bancă sau să-şi cumpere BMW şi atunci trebuie să compenseze, a completat Florin.

Următoarele atracţii de pe traseu au fost T-urile pentru răpitoare – stâlpi amplasaţi ȋn spaţiile deschise ale parcului pentru a le oferi păsărilor de pradă locuri din care își pot urmări următoarea masă. Cu ocazia asta, publicul a aflat unul dintre secretele agriculturii ecologice – un stâlp simplu poziţionat ȋn vecinătatea unei culturi te scapă de şoareci, cu cheltuieli minime şi fără poluare.

La finalul traseului, lângă foişorul de pe malul lacului, biologul Paul Țibu s-a asigurat că vizitatorii mai puţin matinali nu pleacă dezamăgiţi şi au măcar ocazia să vadă păsările prin lunetă, dacă aievea n-a fost să fie. Specia zilei, observată prin lunetă, a fost uliganul pescar (Pandion haliaetus), un răpitor de talie mijlocie, rareori observat ȋn Bucureşti, cel mai probabil atras de peştii din balta Văcăreşti.

Cei care au ales să-și savureze mai întâi cafeaua şi părinţii care au fost nevoiţi să aştepte jumătate de ceas pentru ca cei mici să decidă ce vor purta au prins tururile cele mai aglomerate, din jurul orelor 10 – 11. Chiar dacă oferta de păsări nu a mai fost la fel de bogată în jurul prânzului, „întârziații” s-au bucurat de ieșirea în natură și de explicațiile biologilor. Printre ei s-au strecurat un grup de turişti şi unul de cercetaşi americani, care au făcut cunoștință cu Delta Văcărești ajutați de ghizii SOR de limbă engleză.

„Toți participanții s-au simțit foarte bine, de la mic la mare. Erau fericiți că există astfel de tururi, că pot vedea păsări și că cineva le poate explica exact ce văd” – povestește biologul Dani Drăgan.

Comparativ cu anii trecuți, numărul participanților a fost neașteptat de mare, la fel și volumul de muncă al ghizilor. „La un moment dat am simțit că suntem depășiți de situație… veneau tot mai mulți vizitatori. Toți au fost interesați de păsări, de natură și de activitățile SOR”, spune Dani.

Copiii, sufletul „petrecerii”

La eveniment au participat sute de copii. Ei au fost printre vizitatorii cei mai activi – ȋncântaţi de ocazia de a „explora” un loc aproape sălbatic şi că pot observa păsări sau animale despre care, până mai ieri, nici nu știau ca există. Tot ei au fost cei care atrăgeau atenţia ghizilor – uitaţi, domnu’, ȋncă o pasăre, dând astfel tuturor vizitatorilor – unii deja cam moleşiţi de soare – şansa să observe păsările “deltei” urbane.  

Dintre păsările acvatice, nu s-au sfiit de oaspeţii numeroşi şi uneori cam gălăgioşi lebeda de vară (Cygnus olor), rața cu cap castaniu (Aythya ferina), lișița (Fulica atra), corcodelul mare (Podiceps cristatus), cormoranul mic (Microcarbo pygmeus) și cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) și pescărușul râzător (Chroicocephalus ridibundus).

Pentru răpitoare au făcut prezenţa preţiosul uligan, deja menţionat, vânturelul roșu (Falco tinnunculus) şi eretele de stuf (Circus aeruginosus), iar dintre păsările migratoare se ȋntorseseră deja acasă cucul (Cuculus canorus), rândunica (Hirundo rustica), drepneaua neagră (Apus apus), boicușul (Remiz pendulinus) și privighetoarea roșcată (Luscinia megarhynchos).

De fotografii s-a ocupat voluntarul Adrian Mitiş, care a şi tras ȋnvăţămintele zilei: „Cel mai bine este că au venit mulţi copiii, pentru că acum ȋnvaţă, de la părinţi, fraţi sau profesori, cum se vor purta ca adulţi. Şi ce au făcut astăzi, vor face şi ei cu alţi copii, când se fac mari”.

Cei sosiţi devreme au plecat acasă cu amintiri faine, dar şi cu suvenirurile care i-au ȋntâmpinat la sosire: deja faimoasele insigne cu păsări, determinatoare sau cartea „Prietenii Păsărilor”. Ne cerem ȋncă o dată scuze celor care nu au mai prins ocazia – la un moment, a cedat chiar și casa de marcat – şi ȋi aşteptăm ȋn shop.

Pentru că Ziua Păsărilor ȋn Bucureşti ar fi fost imposibil de realizat fără implicarea lor, mulțumim voluntarilor, membrilor sucursalei SOR Bucureşti, Enel România și rangerilor din Parcul Natural Văcărești. Și promitem că vom reveni curând cu experienţe similare, așa cum ne-au cerut. Primul dintre ele ȋn luna mai, Noaptea Privighetorilor – tururi ornitologice şi muzică clasică live.

Dacă ți-a plăcut, distribuie