ȘTIRI PROIECT Ziua Păsărilor
Sărbătorește Ziua Păsărilor în natură
28 martie 2023
Societatea Ornitologică Română (SOR) sărbătorește, în data de 1 aprilie, 30 de ani de Ziua Păsărilor în natură. Ca în fiecare an, vă chemăm să ieșiți în aer liber în această zi și să vă bucurați de spectacolul migrației de primăvară.

Începând cu 1994, Societatea Ornitologică Română a introdus în calendarul evenimentelor sale ziua de 1 aprilie ca Ziua Păsărilor, care era sărbătorită încă din perioada interbelică, în principal în școli. Profesorii profitau de această zi și le vorbeau elevilor despre lumea fascinantă a păsărilor și cum le puteau ajuta.
Este o perioadă bună de a ieși în natură, de a ne bucura de cântecul păsărilor, de a monta un cuib artificial, pe care mai apoi să-l monitorizăm și să-l igienizăm o dată la cel puțin doi ani, după ce înaripatele părăsesc „locuința”.
„Începutul lunii aprilie este momentul perfect de a observa păsările în natură. Suntem încă în plină migrație de primăvară, iar unele înaripate continuă să sosească din cartierele de iernare. Cele care sunt deja aici ne încântă auzul cu cântecul lor și sunt foarte ocupate cu construirea cuibului, găsirea perechii și protejarea teritoriului. Este un bun prilej să le dăm și noi o mână de ajutor. Cuiburile artificiale construite corect pot asigura locuri de cuibărit pentru păsările sălbatice. Mai mult, este una din cele mai simple măsuri de conservare prin care putem ajuta populațiile de păsări să cuibărească în siguranță în orașe. Este important să înțelegem că protejând natura, avem de fapt grijă și de sănătatea noastră, iar implicându-i pe cei mici în astfel de activități creștem generații mai implicate. În același timp, păsările sunt și indicatori excelenți ai sănătății mediului”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Cu prilejul zilei de 1 aprilie, ne dorim ca oamenii să învețe să recunoască speciile comune de păsări din parcuri și păduri, dar și să știe cum le pot ajuta. Pe site-ul nostru, www.sor.ro, în pagina proiectului Ziua Păsărilor vor găsi toate informațiile importante: cum să le identifici după cântec și formă, cum să construiești și să amplasezi corect un cuib, cum să fii un bun birdwatcher și să ai grijă de natură.
Unde ieșim de Ziua Păsărilor
Din fericire, nu este nevoie să străbatem distanțe mari pentru a putea vedea păsările sălbatice. Parcurile și pădurile sunt zone care atrag sute de păsări în această perioadă. Astfel, este de ajuns să ieșim în parcul din apropiere sau să facem o plimbare prin pădure, pentru a ne bucura de trilurile pițigoilor, mierlelor, florinților, sturzilor cântători sau ale cintezelor. Și, pentru că știm că uneori identificarea păsărilor care cântă în tufiș sau prin coronametul arborilor poate să fie o adevărată provocare, am creat paginile cu sunete care să vă ajute să aflați cum se numesc și cum cântă pasările comune din parcuri și păduri.
Uite barza! – live stream cuib
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Rezultatele concursului de desene: Explorând diversitatea cuiburilor de păsări
La începutul lunii aprilie, am lansat tradiționalul concurs de desene organizat de SOR în fiecare primăvară. Tema acestui an a fost - Diversitatea cuiburilor la păsările din România. Concursul s-a desfășurat în perioada 1 - 30 aprilie.
Proiecte
Adu cântecul acasă
De la sunet la muzică De ce cântă păsările? Când vorbim despre cântecele păsărilor, nu ne putem referi doar la „voce”. Este vorba despre un cor considerabil, cu sunete complexe, de fapt este un limbaj în sine. Ciripitul repetat al vrabiei, strigătele lente și sacadate ale unei ciocănitori, trilurile neîntrerupte ale ciocârliilor – fiecare sunet […]