Share

Situația pelicanilor din România, prezentată în Statele Unite ale Americii

Pelicanii din România nu ajung în SUA, însă statutul lor a fost prezentat în detaliu de biologul SOR Sebastian Bugariu, care a reprezentat țara noastră la simpozionul “Pelicans of the World”. Simpozionul a avut loc în cadrul celei de-a 43-a întâlniri anuale a organizației Waterbird Society, în perioada 6-9 noiembrie, la Universitatea din Maryland (SUA).

Problematica pelicanilor a reunit pentru prima oară experți de pe șase continente și a adus în dezbatere teme precum starea actuală și tendințele populațiilor de pelicani, modificarea habitatului, probleme legate de conservarea speciilor, amenințări și cauze de mortalitate, deplasări sezoniere, interacțiunea cu sectorul piscicol. 

„Pentru oamenii de știință din domeniu a fost esențială o astfel de întâlnire la nivel global în care au avut ocazia să-și împărtășească informațiile pe care le-au strâns în ani de zile de studiu al pelicanilor din diverse zone ale lumii. Pentru a înțelege tendințele și problemele actuale cu care se confruntă aceaste specii este important să avem o privire de ansamblu asupra evoluției populaționale a acestora”, a spus biologul SOR Sebastian Bugariu.  

În lume există 8 specii de pelicani, dintre care 2 specii se găsesc în Europa și în România. Este vorba despre pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus), specii simbol pentru Delta Dunării. Cele 2 specii pot fi văzute mai ales în Delta Dunării, pe cursul Dunării și pe lacurile învecinate, în lagune și în zona unor râuri mari, așa cum sunt Oltul sau Prutul. Din cele 8 specii la nivel global, 3 sunt pe Lista Roșie IUCN clasificate drept „aproape amenințate”. Printre ele se află și pelicanul creț. 

Potrivit datelor înregistrate de Societatea Ornitologică Română, în ultimii ani se observă o ușoară revenire a populației de pelican creț, evidențiată prin apariția unor noi colonii cuibăritoare în Delta Dunării și pe Lacul Tașaul. Cu toate acestea, specia rămâne în continuare dependentă de eforturile de conservare ale celor din domeniu, în special de protecția zonelor de cuibărit și de prevenirea persecuției și a mortalității accidentale. 

În acest sens, SOR a demarat, în parteneriat cu alte țări europene, un nou proiect dedicat pelicanilor creți  – „Pelican way of LIFE”. Proiectul este co-finanțat din programul LIFE al Comisiei Europene și are ca scop reducerea amenințărilor la adresa pelicanului creț și îmbunătățirea habitatelor acestei specii în mai multe țări. 

În ceea ce privește pelicanul comun, această specie este mult mai numerosă în România în comparație cu pelicanul creț. Peste 90% din populația europeană de pelicani comuni cuibărește într-o singură colonie mare din Deltă. Potrivit datelor SOR de monitorizare din ultimii 10 ani, efectivele cuibăritoare au cunoscut o creștere semnificativă cu toate că și în cazul acestei specii se înregistrează fluctuații multianuale destul de vizibile. 

Se consideră că cele două specii au la noi populații stabile sau în creștere în ultimele 2-3 decenii, după aproape un secol în care au fost afectate puternic, în principal de persecuție și de reducerea drastică a habitatelor acvatice, în favoarea agriculturii.

Se păstrează, însă o percepție negativă a oamenilor cu privire la aceste specii care sunt considerate mari consumatoare de pește. În plus, presiunea asupra zonelor piscicole ar putea crește, iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple este nevoie de o politică foarte coerentă care ar trebui să implice, printre altele, compensații pentru producătorii din această industrie – sunt de părere specialiștii SOR.

După 4 zile de dezbateri la nivel global legate de pelicani urmează să fie publicate lucrările conferinței, care vor sumariza aspectele prezentate, referitoare la speciile de pelicani din întreaga lume. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie