Share

Specie unicat de lalea în Delta Moldovei

Știi momentul ăla când te plimbi în natură și descoperi o specie unicat din flora României? Nici noi. :)

Dar știm cum este să lucrezi intens pe teren într-un proiect european, să ai la dispoziție o fereastră de o lună în care să cauți o veritabilă Fata Morgana – o specie care înflorește doar pentru puțin timp, o specie semnalată doar într-un singur loc din țară. De unde știm, de la cei patru experți în habitate din proiectul dedicat de SOR planului de management pentru Delta Moldovei.

Nimic spectaculos
„Căutările pornesc mereu de la literatura de specialitate. Nu e nimic spectaculos. Deschizi lucrări științifice, citești tot, planifici deplasările, îți pregătești foile de decont, foile de parcurs, hârtii, acte, hărți, transecte. Stai pe calculator, cauți online, verifici surse și… speri că vei găsi speciile pe care le cauți”, începe să povestească biologul Ciprian Mânzu, despre ieșirile alături de colegii lui din proiect – Irina Irimia, Vasilică Chinan, și Alina Cîșlariu. Cei patru specialiști din proiect au sperat că vor găsi măcar o specie din cele trei rare pe care literatura de specialitate le semnala în siturile Sărăturile Jijia Inferioară-Prut și Eleșteele Jijiei și Miletinului.

Căutau o specie de lalea pestriță (Fritillaria meleagris), o specie de stânjenel (Iris sintenisii ssp. brandzae) și o ferigă – Salvinia natans. „Toată România a auzit de laleaua pestriță, dar puțini sunt cei care cunosc că există două specii de lalea pestriță pe care le întâlnești. Avem orientalis, pe care o putem vedea destul de des, dar și meleagris, care este mai rară. Speram, ne așteptam să revenim de pe teren cu a treia specie de lalea pestriță, care fusese semnalată în România doar în acest sit – meleagroides”, a mai povestit biologul.

Specia unicat
Biologii se feresc mereu să folosească epitete ornante, cuvinte mari, să spună că au descoperit ceva nou, unic, extraordinar. Nu ar rezista nici cinci minute într-o redacție de tabloid, unde totul începe cu „Senzațional, Umitor etc”. Ciprian Mânzu povestește despre găsirea unei specii unicat în România de parcă face parte din fișa postului.

„Am început în luna aprilie, pentru că anul ăsta a fost mai călduros. Am plecat de la locațiile existente în literatura de specialitate și am găsit exemplare de lalea. Am fost, am găsit, am identificat. Nu era meleagris, era meleagroides – o noutate pentru flora din România, așa cum se spunea din articolul din 2015. Confirmăm tot ce s-a scris în acel articol, ba chiar menționăm că am găsit și alte locații unde s-a extins specia, în siturile noastre.

Știam că laleaua pestriță se găsește și în județul Suceava, într-o rezervație. Am fost și acolo, dar nu era aceeași specie ca cea din siturile noastre, era meleagris. Ca denumire populară este tot lalea pestriță, desi, iată, sunt trei specii diferite în flora României. În rest, ce să spun… (zâmbește) a fost cald, bătea vântul pe teren”, încheie Ciprian Mânzu.

Nimic spectaculos.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare  2014-2020
 

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Dacă ți-a plăcut, distribuie