ȘTIRI PROIECT POIM SUD
Tabăra de la Gura Ialomiței – Luciu
27 iunie 2018
Odată ce ai părăsit DN2A care leagă Slobozia de Hârșova și mergi pe drumul spre Brăila, te va uimi întinderea aridă de pe partea dreaptă a drumului. Undeva în zare, vei vedea câteva stropitori imense de apă: sunt pentru irigarea orezăriilor din zonă. Vei vedea și câteva canale înverzite, singurele verzi în luna iunie: sunt pline cu apă folosită pentru irigare.
Dar ce nu se vede de la drumul principal sunt speciile de plante halofile specifice sărăturilor din zona Mihai Bravu sau zecile de specii de animale care constituie obiectul muncii colegilor noștri biologi.
Săptămâna trecută, alături de biologii SOR, 40 de copii de la școlile din Berteștii de Jos, Giurgeni, Gura Ialomiței și Mihail Kogălniceanu au descoperit o parte din tainele ariei protejate în care locuiesc.
Gâsca cu gât roșu, o necunoscută pentru copii
Prima zi a început în forță, alături de o familie completă de ornitologi: Emil și Lavinia Todorov, alături de fiul lor în vârstă de 2 ani, Andrei. Cel mai mic ornitolog le-a arătat participanților la tabără cum face gâsca cu gât roșu, în timp ce tatăl său le povestea despre această specie protejată.
Pentru prima lor ieșire în sit, elevii au primit binocluri și determinatoare – să vadă păsările de la distanță și să le poată identifica. Gașca de viitori biologi a plecat apoi pe teren. „Ce păsări vedeți?”, i-a întrebat colegul nostru Emo, odată ajunși în sit. „Vedem numai cai!”, au răspuns ei. Imediat însă, cu puțin ajutor de la echipa SOR, cei mici au reușit să observe pupăza, rândunica și lăstunul de casă, un șorecar comun, cioara de semănătură și stăncuța.
Și cum nicio lecție de biologie nu este completă fără o lecție de viață, Emo le-a povestit cum a fugit cu bicicleta de la școală, cam pe când avea vârsta lor, la -20 de grade Celsius, pentru a observa gâștele cu gât roșu în zona unde locuia. A povestit și cum a fost mustrat de dirigintă, dar și că ulterior zona a fost declarată sit natural pentru protecția acestei specii, iar profesoara nu a mai fost așa de supărată pe el.
Locul animalelor sălbatice e în natură
Marți a fost rândul mamiferelor mici să facă obiectul de studiu al elevilor din tabăra ecologică de vară. Vedeta zilei au fost ingluviile pe care păsările răpitoare le elimină și care îi ajută pe mamologi să stabilească speciile de mamifere prezente în zonă. Nu mică le-a fost surpriza să descopere câteva ingluvii chiar în curtea Școlii din Luciu, locul de desfășurare a taberei.
Dar poate cea mai importantă lecție a taberei a venit în a treia zi, atunci când colegii noștri herpetologi Ruben Iosif și Daniyar Memedemin le-au povestit despre broaște, țestoase și șerpi și le-au explicat cât de important este ca animalele sălbatice să rămână în natură.
Următoarea zi, dis-de-dimineață, unul dintre elevi a adus la școală o țestoasă europeană de apă (Emys orbicularis) care era ținută captivă. Țestoasa a fost imediat eliberată în natură de gemenele Alexandra și Andreea, direct în aria naturală protejată, acolo de unde fusese luată.
„Insectar” la 40 de grade Celsius
Ultimele două zile le-au fost dedicate plantelor și insectelor din sit. Entomologul Czekes Zsolt și biologii Szabó Anna, Sándor Dorottya și Attila Mátis s-au ocupat, pe rând, de organizarea unui insectar și a unui ierbar. După ce au alergat prin soare, să prindă fluturi, la temperaturi care ajungeau și la 40 de grade Celsius, copiii au studiat cu lupa detaliile plantelor pe care le au în curtea școlii. Au aflat care sunt otrăvitoare și care sunt bune pentru animalele din gospodărie. Au învățat să asocieze plantele pe care le cunoșteau deja în familii taxonomice.
Distracția nu a lipsit nici ea pe parcursul taberei ecologice de vară de la Gura Ialomiței. Colaboratorii noștri de la Asociația Respiro au organizat jocuri de socializare și activități creative în fiecare zi a săptămânii. Cei mici au pictat pe sacoșe de pânză, au învățat tehnica șervețelului, au tras cu arcul și au învățat să trăiască și să se hrănească sănătos.
Pe parcursul celor 5 zile s-au remarcat, fără doar și poate, elevii colegului nostru de proiect, profesorul Petre Teodor. Puțin câte puțin, acesta le-a insuflat pasiunea pentru biologie, așa că zi după zi cei mici și-au exprimat curiozitățile și au răspuns colegilor noștri experți.
„Am învățat despre gâsca cu gât roșu, nu am știut până acum că avem în zonă o specie protejată de lege”, spune Miruna din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Luciu.
„Mi-a plăcut foarte mult prima zi, când am putut vedea prin binoclu rândunica, graurul și pupăza”, povestește Alexandra din clasa a VI-a de la aceeași școală.
„Mi-am învins teama față de șoricei”, spune Georgiana, elevă de clasa a VI-a la Școala Gimnazială Luciu, iar Bianca (clasa a VI-a, Școala Profesională Mihail Kogălniceanu) o completează: „Mi s-a părut interesant cum se prind și am învățat că există mai multe specii. Noi credeam că toți șoriceii sunt ca șoriceii pe care îi vedem acasă”.
Tabăra ecologică de vară a fost o acțiune a proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.