Share

Atlasul Păsărilor din București

Atlasul poate avea influențe în domenii precum cercetarea și educația, poate fi o unealtă pentru planificarea strategiilor de conservare a speciilor dar mai ales poate influența luarea deciziilor care au impact asupra orașului în care locuim (tipul construcțiilor, păstrarea spațiilor verzi, pesticidele utilizate, etc.).

Pentru a deveni unul dintre voluntarii care ajută la colectarea datelor trebuie în primul rând să cunoști bine speciile de păsări și să ai aplicația Ornitodata instalată pe telefon, aplicație  cu ajutorul căreia vei aduna datele. Deși majoritatea observațiile vor fi la distanțe mici, un binoclu alături de un determinator de păsări sunt mereu bine venite pentru o identificare precisă a speciilor.

Persoanele care au cunoștințe limitate asupra speciilor de păsări pot ajuta și ele prin colectarea datelor ocazionale asupra speciilor pe care le cunosc (vrăbii de casă, guguștiuci, coțofene, mierle etc.).

Înainte de toate trebuie să citești metodologia, apoi să vizualizezi harta interactivă cu localizarea pătratelor (tabul HARTA). Vezi care pătrate sunt libere și solicită rezervarea acelor pătrate în care intenționezi să colectezi date. Nu există număr limită de rezervare al pătratelor, poți rezerva cât mai multe în funcție de timpul tău disponibil pentru colectarea datelor.

Alege pătratul în care locuiești și cel în care lucrezi sau prin care știi că mergi zilnic, îți va fi mereu ușor să faci observații în aceste pătrate pentru că le cunoști bine și sunt accesibile. Este foarte puțin probabil ca altcineva să mai rezerve aceste pătrate. Poți alege și alte pătrate după bunul plac.

Trimite solicitarea ta pe adresa dani.dragan@sor.ro si specifică următoarele: nume și prenume, adresa e-mail, telefon. Nu uita să spui cât de bine cunoști speciile de păsări – nivel începător, mediu, avansat.

În funcție de gradul tău de implicare în proiect, scrie codurile pătratelor pe care dorești să le rezervi sau doar numele speciilor pentru care vei aduna observații ocazionale din orice zonă a orașului.