Share

Conservarea gâștelor cu gât roșu

Rezultatele monitorizărilor din iarna 2022/2023

În sezonul de iarna 2022/2023, SOR a efectuat din nou monitorizarea populației de gâște cu gât roșu în sud-estul României. Aici iernează aproape jumătate din populația globală a acestei specii. În lună noiembrie a fost înregistrat cel mai mic număr din ultimii 10 ani, 1.107 exemplare. O posibilă cauză pentru numărul scăzut din această perioadă ar putea fi temperaturile destul de ridicate care au întârziat migrația păsărilor. În decembrie și ianuarie efectivele au crescut, însă au rămas mult sub nivelul obișnuit pentru această perioadă. Cel mai mare număr a fost înregistrat în luna februarie, 14.611 exemplare.
Cele mai mari concentrații de păsări au fost numărate în zona Bărăganului. În Dobrogea litorală și Delta Dunării au fost înregistrate efective scăzute. Mai jos puteți vedea distribuția speciei și efectivele din sezonul 2022/2023. 

Rezultatele monitorizărilor din iarna 2021/2022

Pentru al doilea an la rând SOR a înregistrat un număr record de gâște cu gât roșu care iernează în România: aproape 24.000 de indivizi. În acest sezon au fost colectate date din peste 40 de zone din sud-estul României, unde iernează aproximativ jumătate din populația globala de gâște cu gât roșu. Zonele în care au fost numărate cele mai mari concentrații de păsări au fost Bărăgan, Dobrogea litorală și Delta Dunării. Mai jos poți vedea distribuția speciei și efectivele din sezonul 2021/2022.