Știrile proiectului
17 februarie 2023
Gâsca cu gât roșu, protejată printr-un plan național elaborat de SOR
Planul Național de acțiune pentru conservarea gâștei cu gât roșu a fost elaborat de Societatea Ornitologică Română, iar activitatea a fost coordonată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care este partener în proiect. Documentul a fost aprobat prin Ordin de Ministru, nr. 2480/2022 și publicat în Monitorul Oficial ca parte a proiectului LIFE16 NAT/BG/000847 „Life for Safe Flight”.
9 decembrie 2022
Am dat startul unui nou sezon de monitorizare a gâștelor cu gât roșu
Iarna numărăm gâștele. 😊 Nu, nu glumim. În fiecare an, în această perioadă, biologi și voluntari SOR sunt plecați pe teren și îndură frigul în căutarea gâștelor cu gât roșu (Branta ruficollis). Luna trecută a avut loc prima ieșire pe teren, în perioada 17-20 noiembrie, pentru a aduna date despre prezența speciei în România. Veștile nu sunt însă tocmai bune.
16 februarie 2022
Un nou caz de braconaj: Gârlițe mari, împușcate de braconieri la Săcele
Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenția asupra unui nou caz de braconare a gârlițelor mari pe teritoriul României. Două păsări din această specie au fost împușcate în zona Săcele, județul Constanța. Gârlița mare este o specie cinegetică, dar în această perioadă nu se poate vâna datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au identificat persoanele în cauză, iar acestea au fost duse la audieri. O anchetă este în curs de desfășurare.
8 februarie 2022
Un nou record: Biologii SOR au numărat 24 de mii de gâște cu gât roșu
Vestea că zonele din sud-estul țării sunt numai bune pentru iernat s-a răspândit repede către nord, tocmai până în ținuturile îndepărtate ale Siberiei. Astfel că, la sfârșitul lunii ianuarie, aproape 24.000 de gâște cu gât roșu „s-au cazat” pentru sezonul rece în România.
14 ianuarie 2022
Braconaj pe lacul Iezer Călărași: Gârliță mare, împușcată
Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenția asupra unui nou caz de braconaj. Este vorba despre o gârliță mare, specie care, deși e o specie cinegetică, nu se vânează în această perioadă datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.
6 ianuarie 2022
Încă o gâscă cu gât roșu dispărută în România
Deplasările gâștelor cu gât roșu inelate și echipate cu transmițătoare sunt monitorizate permanent în arealul de cuibărire, în timpul migrațiilor anuale și în cartierele de iernare în cadrul proiectului LIFE for Safe Flight. Talgat, unul din exemplarele echipate cu transmițător GPS-GSM de către ornitologii din Kazahstan în 2021, a sosit în cartierul de iernare din zona complexului lagunar Razim –Sinoe în data de 18.12.2021. Însă după câteva zile emițătorul a început să transmită din același punct, fapt care a alertat echipa de proiect.
4 martie 2021
Gâștele cu gât roșu Peter și Pantaley au ajuns deja în Republica Kalmykia, din Rusia
Pentru majoritatea dintre noi primăvara vine odată cu începutul lunii martie, iar primăvara astronomică începe din a doua jumătate a lunii, dar pentru păsări migrația de primăvară și pregătirea pentru această etapă începe mult mai devreme.
18 decembrie 2020
Prima conferință națională dedicată Planului național de acțiune pentru conservarea gâștei cu gât roșu
În 15 decembrie 2020 a fost dezbătut Planului național de acțiune pentru conservarea gâștei cu gât roșu (Branta ruficollis) în România în cadrul conferinței organizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, care este partener în proiect. Evenimentul s-a desfășurat online din cauza restricțiilor impuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus.
25 noiembrie 2020
S-a întors! Gâsca cu gât roșu Victoria a revenit în România după o călătorie de 7.700 de kilometri
Rănită la începutul anului într-o comună din Ialomița, recuperată de ornitologii SOR, tratată și salvată apoi de medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei și echipată cu un emițător pentru monitorizarea speciei, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală„Grigore Antipa”. Este povestea cu final fericit a gâștei cu gât roșu Victoria, care a revenit în România după o călătorie dus-întors de peste 13.000 de kilometri pe ruta Insula Mare a Brăilei - peninsula arctică Taimyr.
23 noiembrie 2020
Număr record de gâște cu gât roșu în România
Primul recensământ al speciilor de gâște care iernează în România, realizat în perioada 21-22 noiembrie, s-a încheiat cu un număr record la gâștele cu gât roșu. Specialiștii SOR au numărat peste 14.000 de indivizi în zonele din sud-estul țării.
4 septembrie 2020
Gâsca cu gât roșu Victoria și-a început migrația de toamnă
La sfârșitul lunii mai vă anunțam că Victoria, gâsca cu gât roșu, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a ajuns cu bine în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei.
3 iunie 2020
Dezastru ecologic pentru speciile care cuibăresc în Siberia: 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din zonă
Scurgerea de combustibil a avut loc pe data de 29 mai în districtul Kayerkan din apropierea orașului Norilsk, în zona arctică a Rusiei. Deversarea, care amenință integritatea întregului sistem, s-a produs după ce un rezervor de carburant de la o centrală din apropierea localității a cedat.
23 martie 2020
Braconajul, puternic factor de presiune asupra gâștelor care iernează nu doar în România, ci și în Ucraina
Suntem la finalul sezonului de iernare și bilanțul făcut de cercetătorii care monitorizează gâștele cu gât roșu e unul îngrijorător. Din cele 10 gâște echipate cu emițătoare satelitare în luna mai 2019, în Kazahstan, prin proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight”, mai transmit date doar două. Rând pe rând emițătoarele au încetat să mai transmită: un emițător în Rusia, trei – în Kazahstan, patru – în România.
14 ianuarie 2020
Alexa și Serghei – misiune încheiată
Au mai rămas doar opt gâște cu gât roșu monitorizate prin satelit, după sezonul de iernare din România. Două dintre ele și-au încheiat misiunea științifică. Și acum să vă povestim cum am reușit să … pierdem două gâște, Alexa și Serghei.
10 decembrie 2019
Vânătorii români fac 300 de pași înapoi
Vânătorii români fac 300 de pași înapoi, pentru ca două specii rare de gâscă să facă un pas înainte. Măsura prin care se limitează accesul vânătorilor la o distanță mai mică de trei sute de metri față de malurile apelor din zonele umede unde vin la iernat gâștele cu gât roșu (Branta ruficollis) și gârlițele mici (Anser erythropus), vine ca urmare a solicitării Ministerului Mediului.
28 noiembrie 2019
Au venit „brantele”
În septembrie anunțam începutul migrației pentru zece gâște cu gât roșu, monitorizate prin proiectul „Life for Safe Flight”. După o călătorie ce a durat aproape 2 luni, trei din cele zece gâște au ajuns la noi. Păsările au fost echipate cu emițătoare satelitare și biologii le-au urmărit călătoria către cartierele de iernare din România și Bulgaria.
27 decembrie 2018
V-ați ascunselea cu gâsca cu gât roșu
Ne lipsesc 40.000 de gâște cu gât roșu. Așa ar trebui să spunem, în urma celei de-a doua ieșiri importante de monitorizare a celei mai periclitate specii de gâscă sălbatică din lume.
12 decembrie 2017
Ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu lucrează să salveze o specie
ONG-uri de natură, vânători și autorități de mediu din România colaborează pentru cinci ani într-un proiect unic, de protejare a celei mai periclitate specii de gâscă sălbatică din lume – gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis).