Share

Păsările Clujului

Societatea Ornitologică Română implementează în perioada 15.03.2014 – 14.03.2016 proiectul intitulat ”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici si publicul larg” finanțat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă.

Instrucțiuni pentru amplasarea cuiburilor artificiale
Cuiburile artificiale se amplasează, mai ales, în pădurile sau grupurile de copaci tineri unde este o lipsă de scorburi și cavități naturale. În cazul pădurilor trebuie evitate zonele cu subarboret dezvoltat care îngreunează amplasarea și întreținerea cuiburilor. În alegera locației trebuie luata în considerare și apropierea de domiciliul celor implicați, pentru a ușura munca pe teren.

Cuiburile artificiale se amplasează respectând următoarele principii:

  • Fiecare cuib din grup se va numerota în mod unic (cel mai bine în ordinea amplasării), cu numere vizibile și durabile
  •  Înălțimea de amplasare este 2 – 5 m, în funcție de specia țintă
  • Cuibul se amplasează în așa fel încât deschiderea de intrare să nu fie acoperită de crengi sau frunze, ca specia ocupantă să aibă vizibilitate bună la ieșirea din cuib (să se poate asigura că nu sunt răpitoare în zonă)
  • Orientarea propusă a cuibului este catre Est sau Sud-Est
  • Cuibul nu trebuie neapărat să stea fix pe trunchiul copacului (legănarea nu deranjează păsările), dar trebuie avut grijă să nu cadă din cauza vântului. Dacă cuibul este agățat, și nu fixat pe trunchi, va fi mult mai ușor întreținerea ei în anii viitori.