Share

Salvați pelicanul creț în Delta Dunării

Proiectul a fost desfășurat prin colaborarea Societății Ornitologice Române cu RSPB și ARBDD.

RSPB (Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor din Marea Britanie), a fost fondată în 1889 și de atunci a devenit cea mai mare organizație de protecția naturii din Europa, având peste un milion de membrii. Societatea a fost fondată ca răspuns la o problemă concretă de conservare –  posibila extincție a corcodelului mare. De la atitudinea inițială de combatere a comerțului cu pene de păsări sălbatice, problemele pentru rezolvarea cărora lupta RSPB au crescut foarte mult ca număr și amploare. Scopul RSPB este asigurarea unui mediu sănătos pentru păsările și animalele sălbatice. De-a lungul istoriei sale RSPB a progresat până la a ajunge una dintre organizațiile conservaționiste cu cea mai mare influență la nivel decizional.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a fost înființată în 1990 (odată cu declararea Rezervației Biosferie Delta Dunării), ca instituția responsabilă de administrarea patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației, precum și de refacerea și protecția unităților fizico-geografice de pe teritoriul acesteia. Conform Legii 82/1993 cu modificările și completările ulterioare, ARBDD este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor.

Rezervațiile biosferei reprezintă teritorii ocrotite care conservă integralitatea și funcționalitatea unor ecosisteme naturale, care prin existența lor contribuie la regenerarea continuă a resurselor fundamentale ale biosferei și în care populația umană reprezintă o componentă integrantă. Denumirea de rezervație a biosferei a fost adoptată în cadrul programului “Omul și Biosfera” lansat în 1971 de către UNESCO, pentru a promova și demonstra relațiile armonioase dintre oameni și mediul înconjurător.