Share

Calendarul verde al lunii aprilie

A început luna aprilie, avem tot mai multe de făcut în grădină. Nu doar noi, ci și vecinii noștri se pun pe treabă. Se muncește de zor la construcție, se dispută aprig unde vine pus gardul, se cântă ademenitor, dar și amenințător. Vorbim desigur despre vecinii cu aripi. Ce se mai întâmplă în aprilie în grădină?

Lăstuni de casă cu materialul premium de construcție, noroiul

Ce puteți face în aprilie pentru grădina  prietenoasă cu natura?

1. Înregistrați prima observație a vestitorilor primăverii pe pagina Spring Alive: barza albă, rândunica, cucul, drepneaua neagră și prigoria. Atenție – nu confundați drepneaua cu rândunica sau cu lăstunul de casă sau lăstunul de mal.

2. Amplasați cuiburi artificiale, în special pentru păsările migratoare.

3. Puneți material de cuibărire (lână, păr de pisică sau de câine) în apropiere de cuiburi. Este de ajuns să îl prindeți de scoarța copacului.

4. Amenajați surse de noroi pentru lăstunul de casă și pentru rândunică. Udați o suprafață mică de teren pentru a produce noroiul și a facilita construirea cuiburilor, sau puneți direct o tavă cu noroi în apropierea locului de cuibărit.

5. Instalați un raft de protecție sub cuiburile de lăstun de casă și rândunică. Aceste rafturi rețin excrementele, dar, din când în când, trebuie și ele curățate. Însă, merită efortul cu prisosință!

6. Amplasați adăpători sau continuați să mențineți sursele de apă pentru vietățile din grădină.

7. Amplasați băi de nisip – păsările au nevoie de ele pentru a scăpa de paraziți

Vrabia de câmp și baia în adăpătoare
Vrabia de câmp și baia de nisip

8. Pentru a preveni coliziunea păsărilor cu geamurile se amplasează autocolante cu formă și cromatică variată pe partea exterioară a geamurilor.

9. Ascultați corul matinal al păsărilor. Accesați acest link și veți afla cu câte minute înainte de răsărit încep să cânte anumite specii de păsări. Mutați cursorul pe o pasăre, o să îi auziți cântecul (puteți alege limba engleză). Vă puteți antrena urechea  și  cu paginile noastre cu cântece de păsări.

10. Se pregătește terenul pentru plantarea legumelor și se seamănă semințele. Nu uitați de plantele aromatice, merg bine atât în salată, cât și în cuiburile păsărilor, ca apărare anti paraziți.

11. Se plantează flori, răsaduri, arbori, arbuști, pomi. Este recomandată folosirea cât mai multor specii native, care, de regulă, sunt mai rezistente și insectele și păsările noastre sunt familiarizate cu florile, fructele și semințele lor.

12. Se derulează lucrări de întreținere a gazonului, se fertilizează, de preferat cu îngrășăminte organice.

13. Începând cu această lună, nu se mai toaletează pomii fructiferi și gardul viu, deoarece păsările au început deja să-și construiască cuibul. Cei mai „harnici” au deschis deja cantina, florile fiind vizitate intens de insecte, dat fiind faptul că încă oferta nu e foarte bogată.

14. Puteți participa la Concursul foto „Diversitatea cuiburilor la păsările din România” care se desfășoară între 1 – 30 aprilie.

15. Puteți începe luna aprilie sărbătorind păsările încă din prima zi! 1 Aprilie este Ziua Păsărilor și cu această ocazie vă recomandăm fie să ieșiți în natură la observat înaripate sedentare sau migratoare, fie să le construiți și amplasați cuiburi. Și voi și ele veți avea de câștigat!  

Dacă ți-a plăcut, distribuie