Share

Calendarul verde al lunii aprilie

A început luna aprilie, avem tot mai multe de făcut în grădină. Și putem face tot mai multe pentru păsări, pentru fauna din apropierea caselor. Ce facem în aprilie?

1. Înregistrăm prima observație a următoarelor specii pe pagina Spring Alive: barza albă, rândunica, cucul, drepneaua neagră și prigoria. Atenție – nu confundați drepneaua cu rândunica sau cu lăstunii (de casă sau de mal).

2. Amplasați cuiburi artificiale, în special pentru păsările migratoare.

3. Puneți material de cuibărire (lână, păr de pisică sau câine etc.) în apropiere de cuiburi. Este de ajuns să le prindeți de scoarța copacului.

4. Amenajați surse de noroi pentru lăstunul de casă și pentru rândunică. Udați o suprafață mică de teren pentru a facilita construirea cuiburilor sau puneți o tavă cu noroi.

5. Instalați un raft de protecție sub cuiburile de lăstun de casă și rândunică. Aceste rafturi rețin excrementele, dar, din când în când, trebuie curățate.

6. Amplasați adăpători sau continuați să mențineți sursele de apă pentru vietățile din grădină.

7. Amplasați băi de nisip – păsările au nevoie de ele pentru a scăpa de paraziți.

8. Pentru a preveni  coliziunea păsărilor cu geamurile se amplasează autocolante cu formă și cromatică variată pe partea exterioară a geamurilor.

9. Ascultați corul matinal al păsărilor. Accesați acest link și veți afla cu câte minute înainte de răsărit încep să cânte anumite specii de păsări. Mutați cursorul pe o pasăre, o să îi auziți cântecul.

10. Se pregătește terenul pentru plantarea legumelor și se seamănă semințele.

11. Se plantează flori, răsaduri, arbori, arbuști, pomi.

12. Se derulează lucrări de întreținere a gazonului, se fertilizează, de preferat cu îngrășăminte organice.

13. Începând cu această lună, nu se mai toaletează pomii fructiferi, gardul viu, deoarece păsările au început deja să-și construiască cuibul.

14. Concurs foto La cuib: 1-15 apr.

Model de cuib

Dacă ți-a plăcut, distribuie