Share

Calendarul verde. Luna iulie

Începe perioada de concedii, dar grădina nu trebuie neglijată nici acum. Din nefericire pentru firile dinamice - unele activități din luna iulie sunt absolut identice cu cele din luna precedentă. Asta nu înseamnă că nu sunt esențiale pentru faună și floră. Sunt activități repetitive, dar de fiecare dată când veți ieși să lucrați în grădină, repetați-vă în gând de ce faceți asta – fructe și legume sănătoase, biodiversitate – sau orice alt motiv aveți.

Ce puteți face pentru animalele sălbatice?
1. Amplasați adăpători sau continuați aprovizionarea lor cu apă pentru vietățile din grădină, de la arici la păsări.
2. Amplasați băi de nisip – veți vedea tot mai multe păsări sălbatice care își fac toaleta acolo.

Nu uitați de PUI.

Este în plină desfășurare al doilea sezon de cuibărit la multe specii. Iar acesta aduce cu el anumite probleme.
1. Notați detalii despre ocuparea cuiburilor artificiale în Jurnalul cuiburilor  artificiale.

2. Ajutați puii de pasăre care cad din cuiburi după furtunile de vară. Nu vă grăbiți să luați acasă puii. În majoritatea cazurilor aceste animale sunt perfect sănătoase și în cazul în care interveniți, din dorința de a le ajuta, le puneți viața în pericol.

3. Pentru a ajuta puii de pasăre urmați pașii din acest poster ori din acest material.

4. Un mare pericol pentru puii de pasăre sunt pisicile. În perioada când puii părăsesc cuiburile se recomandă ținerea pisicilor în casă. Despre alte metode care ar ajuta conviețuirea pisicilor cu animale sălbatice aflați de aici.

5. Puneți o scândură lată de câteva palme în bazinul sau în piscina din curte. Dacă un pui cade acolo, va putea ieși pe scândură, nu se va îneca.

Pentru plante
1. Colectați apa de ploaie pentru a o folosi mai târziu la udat plantele. Totuși, pentru a preveni căderea animalelor în butoaie și implicit moartea acestora, butoaiele neapărat se acoperă cu o plasă de sârmă sau cu scândură.

2. În cursul udării plantelor țineți cont de următoarele principii:

a. plantele se udă seara sau dimineața, altfel apa rece le dăunează
b. udatul câte puțin și des încurajează rădăcinile plantelor să se îndrepte spre suprafața mai umedă. În arșița de vară, riscul ca planta să se usuce devine mult mai mare. Prin urmare – irigarea mai rară, dar abundentă este mult mai potrivită decât stropirea suprafeței pământului.

3. Nu cosiți toată pajiștea. Lăsați o suprafață necosită. În acest fel, asigurați producerea semințelor și accesul mult mai ușor al păsărilor la nevertebratele de pe sol.

4. Scoateți bulbii florilor de primăvară și depozitați-i la loc întunecat și răcoros.

5. Îndepărtați florile veștejite ale trandafirilor.

6. Nu eliminați morcovul sălbatic și toate urzicile din grădină. Aceste plante reprezintă resurse de hrană pentru omizile unui număr mare de fluturi colorați, precum fluturele amiral (Vanessa atalanta), fluturele cu litera-C (Polygonia c-album), vulpea mică (Aglais urticae). La rândul lor, fluturii sunt resursă de hrană pentru diverse specii de păsări.

7. Combaterea dăunătorilor se realizează mai ales prin sprijinirea dușmanilor naturali ai acestora. Se instalează cuiburi artificiale cu dimensiuni prestabilite și nu căsuțe, hoteluri pentru insecte, adăposturi pentru lilieci sau arici, se lasă un colț al grădinii mai sălbatic (detalii sub meniurile Vegetația și Animalele de pe pagina proiectului Grădini și Școli Prietenoase cu Natura), care va oferi adăpost pentru un număr mare de animale. Nu uitați: speciile benefice le urmează pe cele dăunătoare și schimbarea se produce în timp și nu de la un minut la altul.

Ce să cauți acum în grădină?
Este o perioadă propice pentru a observa un fluture pe care mulți îl confundă cu o pasăre colibri. Puteți vedea multe specii de fluturi și de păsări acum, dar una din cele mai simpatice este o specie care se aseamănă foarte tare cu o pasăre colibri. Nu avem păsări colibri în România, dar ceea ce vedeți este un un fluture diurn comun – molia colibri.

Ajută biologii SOR!
Chiar dacă nu ești specialist, poți să ne ajuți la strângerea datelor, adică să participi la programe de monitorizare a unor specii de păsări comune și cunoscute de toată lumea:

1. Barza albă, cu ajutorul aplicației Uite Barza.

2. Rândunica și lăstunul de casă cu ajutorul acestui formular. Despre diferențele între cele 2 specii aflați din acest articol.

Învață specii noi!
Pentru cei care doresc să învețe specii din diferite grupe taxonomice sau să vină în sprijinul acestora, recomandăm:

1. exersarea pe platforme on-line:
a. quizz.sor.ro – accentuăm că e o pagină în dezvoltare, prin urmare în momentul actual funcționează în parametrii optimi doar nuvelul minim de dificultate. Cu ajutorul aceste pagini, pe lângă specii de păsări, aveți oportunitatea să învățați și cele mai comune specii de insecte, mamifere, broaște și reptile ce apar în localități.
b. BirdId – care vă oferă posibilitatea să exersați recunoașterea păsărilor pe mai multe nivele de dificultate sau chiar să vă creați propriul test cu lista de specii dorită (meniul Getting the most from the BirdId website)

2. achiziționarea unui determinator:

a. Păsările din Romania și Europa

b. Ghid pentru identificarea păsărilor

c. Ghidul culegătorului de ciuperci

3. achiziționarea cărții Prietenii păsărilor, care oferă multe detalii referitoare cu privire la modalitățile de sprijinire a păsărilor din grădină
4. achiziționarea unui binoclu care facilitează semnificativ observarea păsărilor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie