ȘTIRI PROIECT Școli și grădinițe prietenoase cu natura
Primăvara în grădini, calendarul lunii martie
21 februarie 2018
Calendaristic, de la 1 martie începe primăvara. Din acest moment, schimbările din grădini devin extrem de evidente și este cazul să ne adaptăm activitățile pentru a le menține prietenoase.
Prima schimbare pe care o veți vedea este cea a fondului sonor. Începe sezonul de împerechere la păsări, deci fondul sonor va fi mult mai… muzical. Cântecul păsărilor devine tot mai intens, cel puțin în cazul pițigoilor mari și al mierlelor, iar activitățile iubitorilor de natură se diversifică.
Ce puteți face luna asta în grădină:
1. Puteți opri hrănirea păsărilor cu ajutorul hrănitorilor. De acum, păsările vor căuta mult mai intens insectele.
2. La începutul lunii se curăță și se repară cuiburile artificiale. Au material de cuibărit de anul trecut, se poate scoate jumătate din ceea ce există în cuib. Acolo unde cuibul a fost ocupat de insecte, trebuie curățat.
3. Amplasați acum cuiburile artificiale cu dimensiuni potrivite pentru speciile țintă. În funcție de specie și de mărimea ei, aveți nevoie de un anumit fel de cuib, cu dimensiuni specifice, de la lungime și lățime la diametrul intrării din cuib. Detalii puteți găsi în cartea lui Orbán Zoltán: Prietenii păsărilor sau pe pagina https://www.sor.ro/Pasarile-Clujului)
4. Amplasați acum și platformele destinate cuibăririi mierlelor.
5. Puneți în curte material de cuibărire pe care păsările îl vor folosi apoi la amenajare. Puteți folosi păr de animale (pisică sau câine), păr uman, pene, câteva fire de fân pe tufișuri sau chiar pe sol. E de ajuns să le lăsați agățate pe scoarța unui copac sau pe un suport special.
6. Continuați să întrețineți adăpătorile pentru păsări și pentru celelalte animale din grădină.
7. Amplasați băile de nisip, păsările au nevoie de ele pentru a se curăța de paraziți.
8. E mai bine să previi, decât să combați sau să cureți zilnic. Acum puteți pune scânduri sub cuiburile de lăstun sau de rândunică. Vor reține excrementele, nu veți mai avea mizerie în jurul lor.
9. Se trezesc broaștele din hibernare și se îndreaptă către bălțile unde se reproduc în fiecare an.
10. Începeți plantările – puieți, arbori și arbuști – dar țineți cont de faptul că această activitate determină ce specii o să apară în grădină și care dintre ele se vor stabili acolo pe termen mai lung.
11. Tundeți pomii.
12. Tundeți gardul viu.
13. Plantați pomii fructiferi, arbuștii fructiferi și cei ornamentali
14. Puteți începe să semănați legume, flori pentru răsad.
Zile importante:
10 martie: Ziua Insectelor Polenizatoare (Vom reveni cu amănunte despre această zi și mai ales despre specii).
Concursuri:
1-8 martie jurizare concurs foto amical prin like-uri Facebook.
8 martie ora 12:00 se anunță câștigătorii desemnați de public.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]