Comunități locale
Un sit Natura 2000 nu înseamnă un loc unde turiștii sau localnicii să nu aibă acces, dar un sit Natura 2000 nu este o zona de promenadă. Cei care intră aici trebuie să știe că se află într-o zonă unde natura este protejată și unde trebuie să protejeze natura.
Turismul în astfel de zone trebuie să fie un turism responsabil, lucru de pe urma căruia pot beneficia atât loalnicii, cât și cei care trec pe aici pentru câteva ore sau zile.
Siturile Natura 2000 sunt “bijuteriile Coroanei” pentru Uniunea Europeană, în condițiile în care ecoturismul este unul din sectoarele cu cea mai rapidă dezvoltare la această oră. Oamenii aleg să vadă astfel de situri pentru bogăția de păsări, insecte, mamifere sau pești. Dar asta înseamnă că au nevoie și de cazare, de locuri de adăpost, de centre turistice, iar pe lângă un sit Natura 2000 se pot dezvolta mai multe ativități, fie că sunt turistice sau nu.
Nu orice fel de turist intră în astfel de zone, pentru că nu toți privesc natura cu aceiași ochi. Cei care fac ecoturism sunt oameni care respectă locurile, nu lasă gunoaie în urmă lor și nu distrug nimic din ceea ce găsesc, fie că este vorba despre specii rare sau comune.
Turismul responsabil aduce anual venituri consistente celor care au în apropierea comunității lor un astfel de sit. O categorie aparte de turiști sunt birdwatcherii (păsărării), cei care ies în natură înarmați doar cu binocluri și lunete cu care privesc păsările.
Nu doar păsările sunt interesante în zona Lacului Strachina. Primăvara, odată cu primele raze calde de soare pot fi văzuți popândăii care ies din hibernare, pot fi admirate nevăstuicile care își învață puii să vâneze sau vă puteți bucura de un joc acrobatic aerian al fluturilor. Nu în ultimul rând, un covor de flori poate fi o încântare pentru ochi.
Avantajul lacului Strachina este că se află lângă un nod rutier și feroviar important, orașul Țăndărei. Atestat documentar din timpul domniei lui Mihai Viteazul, Țăndărei a cunoscut cea mai mare dezvoltare ca urmare a poziției sale, la întâlnirea a două drumuri importante, cel de la București la Constanța și cel de la București la Brăila. Mai multe detalii gășiți pe siteul primăriei orașului Țăndărei.
În județul Ialomița, principala autoritate în domeniu de mediu este Agenția de Protecție a Mediului.
În cazul în care vă aflați în situl Natura 2000, rețineți că Garda de Mediu controlează activitățile cu impact asupra mediului înconjurător și aplică sancțiuni contravenționale prevăzute de legislația în domeniul protecției mediului. Garda de Mediu Ialomița poate fi contactată la adresa Str.Lujerului nr.1, Slobozia, Telefon: 0243 /236.446; 0243/236.486, email cjialomita@gnm.ro