Share

Vine 1 Aprilie, dar nu e de glumă! Pentru Ziua Păsărilor e întotdeauna de muncă!

Printre semnele primăverii se numără și păsările. Fie că le vedem sosind din migrație, le auzim cântecele după aproape un an, sau le vedem curtându-se, ele ne dau energia necesară unui nou început. De aceea, e foarte nimerită alegerea unei zile de primăvară ca Zi a Păsărilor. Și, deși acea zi e 1 Aprilie, nu vă propunem glume cu păsări, ci o serie de ieșiri în natură.

Dar pentru că Ziua Păsărilor, ca eveniment dedicat sărbătoririi înaripatelor, are deja o vârstă frumoasă, se întâmplă exact ca în cazul zilelor noastre de naștere, când suntem felicitați cu câteva zile înainte și câteva după fericitul eveniment. Astfel, începem să vă povestim si să vă arătăm păsări în 30 martie și o ținem tot așa până în 7 aprilie, marcând una dintre cele mai lungi sărbători dedicate acestor viețuitoare. Mai jos aveți desfășurătorul Zilei Păsărilor. De menționat că datele respective sunt puternic influențate de condițiile meteo în această perioadă a anului, vremea fiind un partener definitoriu al evenimentelor noastre în aer liber. Pentru informații la zi urmăriți pagina noastră principală de Facebook, precum și paginile locale – ClujIași și Sibiu, sau la Agigea, unde Ziua Păsărilor va beneficia și de evenimente dedicate și pe alocuri formulare de înscriere.

                                               Unde ieșim de Ziua Păsărilor?

Agigea – Sâmbătă, 30 martie, ora 13.00, Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea

Brăila – Sâmbătă, 30 martie, Seaca și Lacu Sărat I și II

Cluj – Sâmbătă, 30 martie, ora 10.30, Cheile Turzii

Sibiu – Sâmbăta, 30 martie, ora 9.00, baraj Racovița pe Olt.

Alba Iulia – Duminică, 31 martie, ora 16.00, la pista de biciclete de pe dealul Mamut, punct de întâlnire Restaurantul Panoramic

Buzău – Duminică, 31 martie, ora 11.30, Parcul Crâng

Bistrița – Luni, 1 Aprilie, 11.00, Parcul Orașului

Iași – aici avem mai degrabă Săptămâna Păsărilor, datorită membrilor, voluntarilor și partenerilor entuziaști  

– Duminică, 31 martie, ora 10.00, Delta Moldovei
– Luni, 1 Aprilie, ora 10.00, Grădina Botanică
– Vineri, 5 Aprilie, la Muzeul Pogor „Primăvara în lumea păsărilor și în Parcul Pogor”
– Sâmbătă, 6 Aprilie, Codrii Iașului
– Duminică, 7 Aprilie, ora 10.00, Parcul Copou

Parteneri Iași: Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Mai bine Iași, euRespect, Codrii Iașilor, Complex Delta Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Pitești – Luni, 1 Aprilie, ora 11.30, Baraj Lac Pitești

București

– Sâmbătă, 6 aprilie, ora 10.00, Parcul Sticlăriei

– Duminică, 7 aprilie, ora 9.00, Parcul Tineretului

Și acum, la treabă! Cum spuneam, ca să iasă Ziua Păsărilor așa cum merită sărbătoritele, trebuie depus un oarecare grad de efort, direct proporțional cu nivelul tău de pregătire, dragă iubitorule de păsări. Ieșim, întradevăr, veseli în natură, dar ne și antrenăm serios pentru asta, nu vrem să ne prindă sărbătoarea înaripatelor nepregătiți! Iată ce program de antrenament îți sugerăm până atunci:

1. Învață sau aprofundează cum poți recunoaște cele mai comune specii de păsări de la noi. Te ajutăm cu două tutoriale, de folos zicem noi, chiar dacă la început de aprilie nu s-au întors chiar toate păsările descrise în prezentările Ziua Păsărilor 2021 și Tur ornitologic Păsările Migratoare 2021.

2. Dacă crezi că ești cât de cât familiarizat cu aspectul păsărilor, ia bagă urechea în paginile noastre cu sunete și vezi câte recunoști și după glas. Am acoperit bine speciile din parcuri urbane, pajiști, bălți, păduri, cu siguranță vei întâlni pe teren parte din rapsozii de pe www.sor.ro 

3. Ai rezolvat sarcinile onorabil din confortul scaunului de birou sau al fotoliului? Bravo! E momentul pentru puțină aventură. E drept, și asta virtuală … deocamdată. Până îți faci curaj să ieși singur, încearcă un tur ornitologic virtual ghidat în Pădurea Comana. Mai vezi și tu lumea … păsărească.

4. Dacă simți că nu ai toate informațiile necesare, uite, îți mai dăm câteva sfaturi despre cum să fi un bun birdwatcher, sau cum să protejezi o arie naturală. De multe ori, chiar fără să ne dăm seama, ieșirile noastre în căutarea relaxării, se transformă în factori de stres pentru viețuitoarele cu care ne întâlnim. Iar noi cu siguranță nu recomandăm așa ceva!

5. Îți plac păsările, dar ai alergie la verde și nu te-ai prea lansa în mijlocul naturii? Nicio problemă! Poate nu știi, dar pasărea și după cuib se cunoaște. Așa că după ce parcurgi bibliografia, pune mâna pe fierăstrău și pe ciocan, dar alege să construiești un cuib, nu o căsuță. Primul va fi ocupat, ultima ignorată.

6. Bun, ai exersat teoria, ai făcut și ceva practică ornitologică, acum fă-ți curaj sau timp și SĂRBĂTOREȘTE ZIUA PĂSĂRILOR ÎN NATURĂ, alături de alți numeroși entuziaști. Poate fi și natură urbană, ți-am pregătit câteva puncte fierbinți dacă te prinde Ziua Păsărilor prin București, Cluj, Iași sau Sibiu. Sau poți alege oricare din locațiile de mai sus.

                        Oricum ar fi, îți mulțumim pentru că împărtășești grija pentru păsări cu noi!

Dacă ți-a plăcut, distribuie