ȘTIRI PROIECT Ziua Păsărilor
Unde ieșim în oraș la păsărit? Top urban de zone pentru birdwatching
22 martie 2024
Natura e mereu surprinzătoare. Și trebuie să ne credeți pe cuvânt când vă spunem că și natura urbană vă poate impresiona puternic. Iar păsările sunt printre cele mai vizibile viețuitoare sălbatice, prezente chiar și în cele mai aglomerate și neprietenoase orașe.
Nu e nevoie decât să ne amintim ce știri de prima pagină au făcut în pandemie animalele de pe întreg mapamondul, prin simpla lor apariție, în pas de plimbare, prin parcurile și chiar pe bulevardele noastre. Oamenii s-au simțit „invadați” de sălbăticiunile pe care le observau de la fereastră sau de pe balcoane. Dar realitatea era mai pașnică. Animalele, care fuseseră alături de noi întotdeauna, au profitat de absența noastră forțată și au ieșit în locuri și în momente anterior interzise lor. Rațe cu boboci încolonați în spate, ciocănitori, vulpi, căprioare, fazani, bursuci, oposumi, zebre, pume, sunt câteva dintre aparițiile care ne-au entuziasmat în izolarea impusă și greu suportată. Dacă unele dintre ele au fost atrase în orașe de la mică depărtare, marea lor majoritate au ieșit în lumina reflectoarelor din parcurile și spațiile noastre verzi.
Acum am redevenit gălăgioși și am pus din nou stăpânire pe orașe. Dar, în liniște, la ore matinale sau târzii, mai putem savura întâlnirea cu păsările din orașe, chiar în cele mai mari. Asta pentru că de regulă, orașele mari au și spații verzi mai generoase. Vă propunem câteva puncte fierbinți din București, Cluj, Iași și Sibiu, unde veți fi sigur recompensați cu liste lungi de specii.
București
La București, colegul Dani Drăgan a alcătuit topul după analiza datelelor încărcate până în prezent în aplicația Ornitodata. De multe ori, numărul de specii pentru un anumit loc este direct influențat de numărul de observatori care frecventează zona și frecvența cu care aceștia o vizitează.
Locul 1 – Parcul Natural Vacărești
Mozaicul de habitate, cu zone umede cu stufăriș, arbori tineri și arbuști, majoritatea specii autohtone crescute în mod natural, adăpostește cu siguranță peste 170 de specii de păsări sălbatice. Este un loc bun de cuibărire pentru pescărușul râzător (Larus ridibundus), chirighiţa cu obraz alb (Chlidonias hybrida), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), lișiță (Fulica atra), corcodelul mare (Podiceps cristatus), boicuș (Remiz pendulinus).
În același timp, este o importantă zonă de oprire pentru multe specii migratoare, specii acvatice (rațe, stârci) și paseriforme deopotrivă. Ca bonus, merită menționat că este singurul loc din oraș cu platforme de observații dedicate pentru pasionații de natură.
Locul 2 – Lacul Morii
Aici voluntarii noștri dedicați au observat până la 167 de specii, majoritatea speciilor observate aici fiind în pasaj sau care ierneaza. Locația este foarte bună pentru schema de Midwinter, aici poposind în perioada de iarnă multe specii nordice de cufundari și pescăruși. Aglomerări mari zecii de mii de păsări, pescăruși râzători, pescăruși pontici, pescăruși cu picioare galbene, lișite, pescăruși suri, pot fi întâlnite aici într-o singură iarnă. Sunt și observații rare la nivel național: Larus delawarensis, Larus hyperboreus, Xema sabini.
Locul 3 – Parcul Tineretului
Zona este foarte frecventată de amatorii de birdwatching, care au observat aici până la 138 de specii de păsări sălbatice. Parcul prezintă arbori tineri și bătrâni, arbuști și zone de pajiști artificiale, și multe specii de plante exotice plantate pentru decor. Decorul este completat de un lac cu mal betonat. Vegetației mature îi datorăm prezența a șapte din cele zece specii de ciocănitori de la noi, lipsind doar ciocănitoarea neagră, ciocănitoarea cu spate alb și ciocănitoarea de munte. Dar parcul stă bine și la rarități, aici cuibărind uliul cu picioare scurte și papagalul micul Alexander (Psittacula krameri), observat aici pentru prima dată și cuibărirea confirmată în 2016.
Locul 4 – Parcul Herăstrău
Un parc mare, cu lac cu mal betonat, arbori tineri și bătrâni, arbuști și zone de pajiști artificiale, multe specii de plante exotice plantate pentru decor, cu zone distincte, ca Insula Trandafirilor, Grădina Japoneză. Aici au fost amplasate 30 de cuiburi artificiale și hrănitori și aproximativ 106 specii observate.
Și aici pot fi observate aglomerari de specii de pescăruși, ba chiar și pescărașul albastru (Alcedo atthis) în perioada de dispersie, toamna și iarna. Ca puncte de interes am aminti semnalările de pelicani comuni pe lac în perioada de pasaj și faptul că e o zonă de odihnă pentru ciuful de pădure (Asio otus).
Locul 5 – Parcul Carol
Parcul găzduiește multe specii de paseriforme, în general specii arboricole, cuibăritoare în scorburi, cum ar fi pițigoii, țicleanul, vrabia de câmp sau ciușul. În această idee am amplasat aici 30 de cuiburi artificiale și hrănitori. Ciușul îl consideră drept cel mai bun loc de cuibărit din capitală. Zona acvatică este foarte mică, astfel speciile acvatice apar rar. Dar, chiar și așa, în parc au fost observate aproximativ 85 de specii de păsări.
Cluj
Sugestiile sunt inspirate din „Atlasul păsărilor Clujului”,carte pentru care Cristi Domșa a făcut hărțile de distribuție ale speciilor. Și multe pătrate de monitoring!
Parcul Est rămâne încă cel mai ofertant loc pentru observarea păsărilor din Cluj, care îmbină cel mai divers mozaic de habitate. Prezența mlaștinilor ne oferă prilejul de a observa specii care nu există altundeva în oraș, cum sunt lăcarul de stuf, presura de stuf sau stârcul pitic. Datorită vecinătății cu habitatele seminaturale de la periferia orașului, Parcul Est nu e o insulă, ci o continuare firească a acestora. Astfel, putem observa specii precum mărăcinarul negru, sfrânciocul roșiatic, presura sură sau silvia de câmp. Acestea vin în completarea altor zeci de speci comune, pe care le putem observa mai ușor în oraș.
Grădina Botanică este la propriu o oază de verdeață în marea de construcții antropice din urbea de pe Someș. Deorece prin aranjarea peisagistică mimează habitate naturale putem observa și specii forestiere, precum țicleanul și ciocănitorile. Combinația dintre molizi și cursul de pârâu ne duce cu gândul la munte, mai ales că regăsim aici pănțărușul și aușelul cu cap galben, ca specii cuibăritoare. Și putem admira zborul maiestuos al unor răpitoare, cum sunt vânturelul roșu, șoimul rândunelelor sau uliu păsărar.
Parcul Mercur (Detunata) este, probabil, cel mai apropiat parc, ca structură, de un cadru natural. Vegetația diversă, cu pajiști, arbori maturi și tufe generoase, atrage numeroase specii comune, dar și unele mai pretențioase în ceea ce privește habitatul. În sezonul de cuibărire putem observa ciocănitoare de grădini, silvie cu cap negru, silvie mică, iar iarna parcul se transformă în dormitor pentru ciufii de pădure și în zonă de hrănire pentru specii care vizitează Clujul în căutare de hrană, precum scatii, cinteză de iarnă, mugurari sau botgroși.
Clujul beneficiază și de vecinătatea cu zone verzi generoase, astfel Pădurea Hoia, Pădurea Făget sau Fânațele Clujului pot fi oricând destinațiile unor drumeții ornitologice sau naturaliste, fiind accesibile chiar și fără automobil.
Iași
Trei locuri pentru amatorii de birdwatching în Iași recomandate de Carmen Gache, Coordonatorul Sucursalei SOR Iași
1. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” reprezintă, incontestabil, cel mai potrivit loc pentru cei
care vor să urmărească zborul sau să asculte trilurile unei păsări – prin aspectul general al
reliefului reprezentat de versanții văii pârâului Podgoria, dar și prin varietatea habitatelor care
acoperă circa 90 de hectare, grădina botanică oferă condiții favorabile pentru peste 110 specii
de păsări. Este locul potrivit pentru un veritabil răsfăț ornitologic: de la păsările de apă ce pot fi surprinse alături de boboci încă din prima parte a lunii mai, pițigoii, cintezele și botgroșii,
mierlele și sturzii, pitulicile și măcălendrii care își lansează vocalizele pe tot cuprinsul grădinii,
până la discretele turturele și mândrul grangur; pe durata migrației, pot fi surprinse grupuri de viespari, ulii și chiar acvile, dar și stoluri de berze survolând în spirale largi cerul de deasupra
acestui teritoriu.
2. Pădurea-parc Ciric, rezultat al plantării celor doi versanți ai văii Ciricului, umbrind luciul de
apă al celor trei lacuri artificiale, este mai mult decât o pădure ce găzduiește ciocănitori,
turturele și porumbei gulerați, puzderie de pițigoi, mierle și sturzi, cinteze și silvii, fiind chiar locul unde ieșenii pot fi fermecați de zborul zvâcnit al pescărelului albastru, de eleganța plonjonului unei chire de baltă sau de amețitorul dans aerian al drepnelelor pornite la vânătoare de insecte. La ceas de toamnă, există și șansa întâlnirii cu cufundarii polari aflați în trecere spre locuri potrivite iernării.
3. Grădina Copou și Parcul Expoziției sunt nu doar cele mai vechi spații verzi ale orașului
aflate în aceeași locație, ci și zone accesibile unde putem urmări țiclenii sau cojoaicele de
pădure căutând cu înfrigurare ouă și larve de insecte ascunse prin crăpăturile scoarței arborilor sau putem asculta sfada stăncuțelor și a gaițelor sau darabana ciocănitorilor, dar și concursul de talente ce antrenează pițigoii, cintezele, mierlele și sturzii cântători.
În apropierea orașului, la distanțe ce pot fi parcurse ușor și cu mijloace de transport în comun,
ieșenii se pot bucura de o plimbare pe potecile din Codrii Iașilor (unde sunt prezente chiar și
huhurezul mare sau ghionoaia neagră) sau pot descoperi fascinanta Deltă a Moldovei, unde nu lipsesc pelicanul creț, lopătarii, țigănușii și codalbul.
Sibiu
Cele mai bune zone din Sibiu pentru birdwatching, așa cum se desprind ele din observațiile făcute în cadrul proiectului propriu SOR – Atlasul Păsărilor din Sibiu, ne sunt recomandate de Bogdan Federeac, coordonatorul atlasului.
Parcul Sub Arini și Pădurea Dumbrava
Parcul nu are nevoie de prezentare: unul dintre cele mai vechi parcuri din țară, amenajat încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, este unul dintre locurile de promenadă și relaxare pentru sibieni și turiști. Parcul se continuă printr-o linie greu de delimitat cu Pădurea Dumbrava (rezervație naturală de interes național). Este un loc numai bun de a observa păsări, în special pițigoi, cinteze, presuri, muscari și ciocănitori. În plus, sunt amenajate numeroase poteci de vizitare presărate cu panouri informative.
Șesul Măcelarilor (Bălțile de la Pompieri)
În spatele bazei sportive a Pompierilor, în lunca Cibinului (între Ștrand și Turnișor), pe locul unei foste balastiere au rămas câteva bălți foarte ofertante pentru păsări, atât în migrație, cât și pentru cuibărire. De la găinușe de baltă, cârstei și lișite, la lăcari, mărăcinari, zona bălților de la Pompieri este una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere avifaunistic din Sibiu. În plus, proximitatea râului Cibin face aproape nelipistă apariția pescărașului albastru în zonă.
Dealul Gușterița
Cu zone de pajiști, livezi și păduri, dar și cu structuri geologice interesante, Dealul Gușteriței reprezintă un loc numai bune de observat unele din cele mai colorate specii de păsări de la noi, prigoriile, dar și silvii, privighetori, ciocănitori, fiind și cea mai bună zonă din oraș pentru observarea răpitoarelor (de la șorecari comuni și vânturei roșii, la acvile țipătoare mici și șerpari).
Acest top este bazat pe datele culese în 2022 și 2023 de voluntarii Societății Ornitologice Române pentru a realiza un atlas al speciilor cuibăritoare în Sibiu. Există deja „Atlasul păsărilor Clujului”, iar cel privind păsările din București este aproape finalizat. Conform datelor preliminarii strânse în urma monitorizării, speciile întâlnite în cele mai multe zone din Sibiu (suprafața orașului a fost împărțită în pătrate care au fost monitorizate în perioada 15 aprilie – 15 mai, 16 mai – 15 iunie) sunt: mierla (observată în toate pătratele verificate), vrabia de casă, codroșul de munte, sticletele, florintele și stăncuța.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.