Share

Big Day_Marton ornitologic

Din 2019, în primul weekend din octombrie, cu ocazia Eurobirdwatch, organizăm împreună cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași un eveniment de tipul „Big Day” – cine vede cele mai multe specii diferite de păsări sălbatice.

Participanții au la dispoziție 24 de ore, într-o arie desemnată de organizatori, pentru a înregistra tot ce zboară, de la pelicani la sticleți, de la pițigoi la bufnițe.

Nisipari (Calidris alba)

Este una din puținele competiții de acest gen, deschisă tuturor birdwatcherilor din România. Maratonul este organizat conform regulilor evenimentelor Big Day, desfășurate în multe țări din lume. Este una dintre cele mai bune ocazii pentru păsărari să se revadă, după călătoriile în căutarea de păsări sau după proiectele în care lucrează. Big Day atrage și tinerii pasionați de natură și de păsări, care încep să iasă pe teren la modul serios, să afle de la birdwatcheri veterani tips and tricks, dar și regulile de etică care ar trebui să le ghideze pasiunea. 

”Primul weekend din octombrie a fost mereu Euro BirdWatch, eveniment la care România participă alături de țările partenere BirdLife din Europa. Dorim să ridicăm miza concursului și să vedem și care sunt birdwatcher-ii de anduranță, așa că organizăm un maraton. Concursuri de acest gen au loc an de an în Europa, iar ornitologii și birdwatcher-ii români țin liste anuale, încearcă mereu să vadă cât mai multe specii diferite. Am ales primul weekend din octombrie pentru că migrația este în plină desfășurare și pot fi văzute mai multe specii, dar și pentru că pot apărea surprize, specii noi pentru România”, a declarat Emanuel Baltag, directorul Stațiunii și membru al SOR.

Dacă ți-a plăcut, distribuie