Uncategorized
Arbori și arbuști
15 mai 2023
Vegetația are un rol primordial în atragerea păsărilor în grădină, deoarece le asigură hrană, adăpost și posibilități de cuibărire în același timp.
Aceste condiții sunt întrunite numai dacă vegetația grădinii este variată, structurată mozaicat și pe mai multe niveluri. Prin urmare existența arborilor bătrâni, a tufișurilor sau a speciilor de plante veșnic verzi este tot atât de importantă precum prezența pajiștii și a plantelor decorative.
Alegerea speciilor de plante nu este o sarcină ușoară, deoarece de ea va depinde ce specii de păsări vor vizita grădina respectivă, care dintre ele se va stabili acolo. Recomandăm arbori și arbuștii din flora de la noi – stejar, frasin, mesteacăn, brad, molid, pin, arțar, paltin de munte, pomi fructiferi (măr, păr, corcoduș, dud), scoruș de munte, păducel, corn, salbă moale, soc, sânger, măceș, iederă, în loc de speciile decorative importate, deoarece:
- Le oferă fructe toamna și iarna păsărilor care iernează la noi
- Constituie habitat pentru o mulțime de insecte, care reprezintă principala sursă de hrană a păsărilor în special în perioada de creștere a puilor
- În perioada de înflorire atrag insectele polenizatoare.
Arbori și arbuști recomandați
Coniferele sunt specii longevive, pot trăi până la 500 de ani. Ne atrag prin coroana veșnic verde și parfumul inconfundabil. Mai puțin cunoscut e faptul că acești arbori atrag multe păsări pentru că le oferă hrană, locuri de cuibărire și adăpost în toate anotimpurile. Mai multe, aici.
Cultivarea nucului nu necesită mult efort, fiind un arbore rezistent și puțin pretențios, dar benefic atât noi, cât și viețuitoarele sălbatice. Lăsând o parte din ce a rodit neculease, ajutăm păsările și alte animale să treacă cu bine peste frigul iernii. Mai multe, aici.
Sâmbovina, unt arbore foios provenit de pe continentul nord american este cultivat în parcurile și spațiile verzi din orașe datorită rezistenței sale în condițiile de mediu urbane. Fructele arborelui sunt foarte hrănitoare, bogate în calorii, o excelentă sursă de hrană pentru multe specii de păsări. Mai mult, aici.
Păducelul este o planta valoroasă pentru atât de multe vietăți sălbatice, dar și pentru noi. Toamna rodește bogat și fructele rezistă pe ramuri până aproape în primăvară și sunt sursă de hrană pentru grauri, cinteze, pițigoi albaștri, mierle și ceilalți sturzii, veverițele și alte mici rozătoare. Mai mult, aici.
Din cele 30 de specii de măr existente, oamenii au creat mii de soiuri, unele în scop pur ornamental, soiurile de cultură având originea in Asia Centrală. Bogat în vitamine, fibre și substanțe nutritive, mărul este un aliment apreciat de noi, dar benefic și pentru păsări sau alte sălbăticiuni. Mai mult, aici.
Măceșul crește spontan în tufărișuri, liziere de păduri, pășuni, șanțuri, dar este adesea și cultivat, mai ales pentru fructe. Puțin pretențios la climă și sol, preferă totuși zonele însorite. Pentru viețuitoarele sălbatice măceșul este o plantă importantă. Mai mult, aici.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.