Share

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

Scopul aplicației este colectarea de date, care apoi să fie folosite la conservarea populației de berze albe din România. Deși sună foarte oficial, procesul e simplu, seamănă cu un joc, dar acuratețea datelor este esențială.

Numărătoarea berzelor se face din 19 iunie  până pe 19 iulie. De ce? În această perioadă puii sunt deja mari și pot fi văzuți în cuib. (Ei sunt cei cu ciocul negru, adulții au ciocul roșu). După sfârșitul acestei luni  începe migrația de toamnă a berzelor.

Colectarea datelor este extrem de simplă:

1. Porniți GPS-ul (locația) telefonului smart.

2. Deschideți aplicația.

3. Vă apropiați de cuib. Completați datele cerute în meniul aplicației și, la final…

4. Marcați locația.

5 Faceți o poză cuibului și salvați datele în aplicație.

6. Când aveți o conexiune bună de internet, trimiteți cuiburile salvate. Ele vor apărea pe site după ce vor fi validate de un moderator al bazei de date.

Suplimentar pot fi introduse informații adiționale sub formă de text. După ce ați salvat datele pentru unul sau mai multe cuiburi, este foarte important să ni le trimiteți. Și datele trimise și cele nesincronizate apar în listă, astfel că sunt ușor de urmărit.

Asta este tot, mulțumim! 🙂

Ulterior, fiecare utilizator al aplicației poate, pe baza contului pe care și l-a creat, să acceseze interfața de vizualizare web a datelor, unde poate să urmărească atât datele sale, cât și pe cele ale altor utilizatori, sub formă de listă, dar și localizate pe hartă. 

În caz că aveți probleme în folosirea aplicației, puteți trimite un mail la adresa berze@sor.ro.

Acest proiect este implementat cu ajutorul Enel Romania.​