Cum numeri berzele?
Întrucât pentru cuibărit barza albă folosește habitate antropice și marea majoritate a cuiburilor se află în interioriul localităților, amplasate pe structuri artificiale (stâlpi, clădiri etc.), unitatea de bază pentru evaluarea acestei specii este unitatea administrativ-teritorială (UAT) – comună sau oraș. În cadrul fiecărui UAT se vizitează detaliat toate localitățile pentru înregistrarea completă a tuturor cuiburilor existente.
Pentru a ne asigura că vom acoperi cât mai multe dintre cele 3186 de UAT din România, în 2024, anul celui de-al optulea recensămât internațional al speciei, încurajăm toți voluntarii să aleagă din acest formular, una sau mai multe UAT în care vor recenza cuiburile de barză albă.
Țneți cont de faptul că și lipsa cuiburilor de barză albă dintr-o localitate este o informație valoroasă!
După ce te-ai înregistrat, descarcă aplicația Uite Barza! pentru Android sau IOS. Aplicația nu poate fi folosită pe telefoane pe care nu sunt disponibile serviciile de localizare puse la dispoziție de Google.
Crează-ți un cont și spor la drum!
Scopul aplicației este colectarea de date care să permită, în timp, detectarea tendințelor la nivelul populației speciei și conservarea populației de berze albe din România.
Deși sună foarte oficial, procesul e simplu, seamănă cu un joc, dar acuratețea datelor este esențială.
Recensământul berzelor albe din 2024 se se realizează în perioada 15 iunie – 15 iulie.
De ce? În această perioadă puii sunt deja mari și pot fi văzuți în cuib. (Ei sunt cei cu ciocul negru, adulții au ciocul roșu). După sfârșitul lunii iulie berzele se pregătesc să plece în migrația de toamnă.
Colectarea datelor este extrem de simplă:
1. Porniți GPS-ul (locația) telefonului smart.
2. Deschideți aplicația.
3. Vă apropiați cât puteți de mult de cuib. Completați datele cerute în meniul aplicației și, la final…
4. Marcați locația.
5 Faceți o poză cuibului (de la oarecare depărtare) și salvați datele în aplicație.
6. Când aveți o conexiune stabilă de internet (de prefereat Wi-Fi, trimiteți cuiburile salvate. Ele vor apărea pe hartă după ce vor fi validate de un administrator al bazei de date a SOR.
Suplimentar pot fi introduse informații adiționale sub formă de text. După ce ați salvat datele pentru unul sau mai multe cuiburi, este foarte important să ni le trimiteți. Și datele trimise și cele nesincronizate apar în listă, astfel că sunt ușor de urmărit.
Asta este tot, mulțumim! 🙂
Ulterior, fiecare utilizator al aplicației poate, pe baza contului pe care și l-a creat, să acceseze interfața de vizualizare web a datelor, unde poate să urmărească atât datele sale, cât și pe cele ale altor utilizatori, sub formă de listă, dar și localizate pe hartă.
În caz că aveți probleme în folosirea aplicației, puteți trimite un mail la adresa berze@sor.ro.