Share

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

În România există două specii – barza albă (Ciconia ciconia) și barza neagră (Ciconia nigra).

Cele albe preferă apropierea oamenilor și a locuințelor lor, în timp ce berzele negre preferă să cuibărească departe de așezări umane, în păduri.
În folclor se spune că berzele sunt cele care le aduc primul copil cuplurilor proaspăt căsătorite, iar dacă un copil are un semn de naștere, se spune că acolo a fost ciupit de barză. Totodată, faptul ca revin la același cuib, a dus la credința că aduc spor casei, ba chiar se spunea, fals, că dau foc casei celui care le strică cuibul.

Barza albă este o specie de pasăre de talie mare, foarte cunoscută, cu cioc și picioare lungi și roșii și penaj alb-negru, care cuibărește predominant în localități, cel mai frecvent pe stâlpii rețelelor electrice, pe acoperișuri, trunchiuri de copac sau pe alte suporturi. Populația din România reprezintă un procent important din populația la nivel european a acestei specii, astfel că monitorizarea speciei este de mare importanță. Efectivele acestei specii au fost în scădere continuă pe parcursul secolului trecut, stabilizându-se doar în ultimele decenii. Cuiburile sunt mari și de cele mai multe ori sunt refolosite ani la rând.

În 2022 am instalat prima cameră web la un cuib, astfel încât minunata poveste a unei perechi de berze albe și a puilor lor o putem urmări cu toții live din confortul caselor noastre sau … de oriunde avem acces la Internet. 

Acest proiect este implementat cu ajutorul Enel Romania.​