Share

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

Datele pe care le colectăm cu ajutorul vostru și al aplicației se regăsesc toate în baza de date a Societății Ornitologice Române.

Este foarte simplu să le accesați, baza de date are o secțiune separată, dedicată în exclusivitate berzelor albe.

O puteți accesa aici!

Biologii SOR vor compara rezultatele din fiecare an cu rezultatele obținute la acțiunile similare din 2014 și din 2004. Așa se va calcula linia de trend, pentru a vedea dacă populația de berze este stabilă, crește sau nu.

Vom analiza datele care vizează cuiburile de barză unde pot apărea probleme. Aceste date vor merge către Enel, societatea care va lua măsuri pentru a fi evitate coliziunile berzelor cu liniile de medie tensiune. Păsările nu vor mai muri curentate și nici nu vor mai exista pene de curent.

Mai mult, din 2018, aplicația are o nouă funcție. Puteți raporta incidentele – dacă găsiți pe teren păsări moarte (electrocutate sau care au intrat în coliziune cu firele). Pe baza acestor informații realizăm o hartă a incidentelor, raportăm zonele periculoase pentru păsări, iar Enel poate lua măsuri (izolare de linii, balizare etc).

În caz că aveți probleme în folosirea aplicației, puteți trimite un mail la adresa berze@sor.ro

Acest proiect este implementat cu ajutorul Enel Romania.