Share

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

Legenda nord-europeană este veche, din antichitate, dar abia în secolul 19, Hans Christian Andersen publică povestirea „Berzele”, în care susține că această specie aduce bebelușii la casele oamenilor.

Barza albă este una dintre păsările cele mai întâlnite pe … timbre. Până acum, există 120 de timbre diferite, emise de peste 60 de state.

Barza este eroina a două fabule scrise de Esop în antichitate: „Vulpea și barza”, respectiv „Fermierul și barza”.

Berzele nu se prea tem de oameni, cu excepția cazurilor când le sunt deranjate cuiburile. În Germania, se credea că prezența unei berze pe casă va feri locuința de incendii. Se credea și că aceste păsări au suflete de om.

În Germania se credea că berzele aduc bebelușii din peșteri sau din mlaștini și îi transportă în coșuri, ca apoi să îi lase pe hornul caselor. Pentru a primi un copil, era nevoie să lași dulciuri pentru berze pe pervazul ferestrelor.

Cuvântul barză din limba ebraică este chasidah, care înseamnă milos sau bun la suflet.

În mitologiile greacă și romană, berzele sunt modele de devoțiune parentală. Se credea că nu mor de bătrânețe, ci că zboară pe insule, unde devin oameni.

Aproape 40% din populația mondială a berzelor albe este în Europa de Est.

Puii de barză devin independenți la vârsta de 2 luni, dar ating maturitatea sexuală la vârste cuprinse între trei și cinci ani. Abia atunci revin tinerele berze în zona unde au fost pui. Între timp, trăiesc în cartierele de iernare.

Când este prea cald, berzele adulte aduc mușchi ud, pe care îl storc în ciocul puilor pentru a-i hidrata. Adulții își reglează temperatura corporală cu ajutorul excrementelor – găinățează pe propriile picioare pentru a se răcori.

În caz că aveți probleme în folosirea aplicației, puteți trimite un mail la adresa berze@sor.ro

Acest proiect este implementat cu ajutorul Enel Romania.​