Share

România Prinde Aripi

“În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor sălbatice. Grădinile din suburbii, gardurile vii de la drum... toate trebuie folosite" - David Attenborough.

Lipsa arborilor bătrâni, în care să își poată face păsările cuiburi, poate fi suplinită prin instalarea de cuiburi artificiale. Mare parte din speciile din parcuri și gradini folosesc cu succes aceste cuiburi.

SOR a instalat în 2016 un număr de 100 de cuiburi artificiale în parcurile din București, cuiburi care să le fie de folos păsărilor care cuibăresc aici.

Aceste construcții nu sunt folosite doar ca și cuib, pentru a crește puii. După ce aceștia au crescut, părăsesc cuibul, iar cutia de lemn devine un adăpost de noapte ideal pentru păsări.

În nopțile geroase, temperatura din cuiburi poate fi cu 10 grade mai mare decat cea de afară, iar acest lucru poate însemna salvarea unor păsări.

Înainte de demararea proiectului nostru, singurul parc din București care beneficia de cuiburi artificiale montate de voluntari era Parcul Kiseleff. Aici au fost amplasate 19 cuiburi artificiale de unul din membrii SOR – Andu Cristudor – și prietenii săi.