Share

România Prinde Aripi

“În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor sălbatice. Grădinile din suburbii, gardurile vii de la drum... toate trebuie folosite" - David Attenborough.

Hrănitoarea a fost amplasată împreună cu prietenii noștri de la Staţiunea biologică marină “Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, a Universității “A.I. Cuza” din Iași și este activă doar pe timpul iernii, când sursele de hrană din natură se împuținează și temperaturile scad. În sezonul rece păsările consumă multă energie pentru a-și menține temperatura corpului la valori care să le asigure supraviețuirea, de aceea hrănitoarea alimentată cu semințe crude de floarea soarelui le ajută să treacă cu bine peste lunile friguroase. Iar noi ne putem bucura urmărind în fiecare zi vizitele înaripatelor la hrănitoarea live. 

Mai mult, din acest sezon cercetătorii aplică o nouă schemă de inelare numită CES de iarnă – schema de inelare cu efort constant pe durata iernii, asemănătoare celei din timpul cuibăritului. Astfel, o dată la 10 zile biologii vor întinde plase în apropierea hrănitorii din curtea Stațiunii de Cercetare și vor inela păsările care o vizitează,  în efortul de a studia populațiile care iernează la noi.