Păsări
Parcurile și grădinile din orașe adăpostesc specii de păsări comune, iar unele dintre ele vin aici doar iarna, special pentru a găsi mai multă hrană. Mai jos aveți posterul oficial al proiectului, poster care poate fi gasit în toate parcurile mari, acolo unde deja se află amplasate și hrănitri ale SOR.
ȘTIAȚI CĂ
Pițigoiul mare (Parus major) – face zilnic peste 900 de curse pentru a-și hrani puii cu omizi și insecte.
Pițigoiul albastru (Parus caeruleus) – e una din speciile care își căptușește cuibul cu mentă și levănțică. Cuibul miroase frumos și pasarea scapa de paraziti.
Cinteza (Fringila coelebs) – Numele “coelebs” provine de la faptul ca în pensinsula Scandinavă, doar femelele migrează, iar masculii rămâneau singuri peste iarnă. Coelebs = celibatar.
Cioara de semănătură (Corvus frugilegus) – Hulite de mulți, ciorile sunt, de fapt, sanitari. Cu cât mai murdar un oraș, cu atât mai multe ciori.
Mierla (Turdus merula) – Masculii au culoare neagră, iar femelele sunt maronii. Sunt una din speciile care face… băi de soare.
Botgrosul (Coccothraustes coccothraustes) – este posesorul celui mai puternic cioc (raportat la greutatea sa). Sparge samburi de cireșe fără dificultate.
Aușelul cu cap galben (Regulus regulus) și aușelul sprâncenat (Regulus ignicapilus) – sunt cele mai mici specii de păsări din România și din Europa. Măsoară între 8 și 10 centimetri, au între 4 și 7 grame. Pe locul al treilea în topul celor mai mici păsări se află pănțărușul (Troglodytes troglodytes).=