International WaterBird Count
Contact

Ce este"Recensamantul Pasarilor de Apa (International Waterbird Count - IWC)"?
Este un program international de monitoring pe termen lung al efectivelor speciilor de pasari legate de mediul acvatic. A fost lansat inca din anul 1967 de catre Wetlands International (pe atunci International Waterfowl and Wetlands Research Bureau - IWRB). Programul se bazeaza pe evaluarea aproximativ sincrona la nivel mondial a unei retele de zone umede. Numaratoarea pasarilor are loc in anumite situri importante pentru pasarile acvatice, situri care sunt vizitate, pe cat posibil, in fiecare an.

Ce sunt pasarile de apa?

Conform acceptiunii internationale, sunt definite ca "specii de pasari care sunt ecologic dependente de zonele umede". In aceasta categorie intra familiile clasice de pasari de apa (cum ar fi corcodeii, starcii, ratele, ploierii, pescarusii etc.) dar si specii ecologic dependente de zonele umede din alte grupuri ca rapitoarele (codalbul, eretele de stuf etc.) sau pasarile cantatoare (presura de stuf).

La ce foloseste "Recensamantul Pasarilor de Apa"?
Datele adunate in acest program ofera informatii cruciale privind starea si evolutia efectivelor pasarilor de apa si a habitatelor acestora. Scopurile programului sunt:
•    monitorizarea efectivelor pasarilor de apa

•    evaluarea schimbarilor numerice si de distributie

•    identificarea zonelor umde de importanta majora

•    oferirea de informatii care sa contribuie la protectia si managementul speciilor prin tratate internationale sau legislatie nationala

Concret, datele adunate in cadrul progamului in Romania, au fost folosite, printre altele, la identificarea Ariilor de Importanta Avifaunistica (criteriul C4 - situri care gazduiesc in mod constant cel putin 20.000 de exemplare de pasari acvatice). Zonele respective au fost propuse ca arii Natura 2000, pentru a avea astfel statut de protectie la nivel european.

Cine poate participa?
Orice persoana care cunoaste pasarile si este dornica sa participe voluntar intr-un program de monitorizare.

Cum se desfasoara?
Numaratoarea are loc in fiecare an in perioada 10 - 20 ianuarie. Fiecare sit se viziteaza o singura data, inregistrandu-se intr-un formular standard toate speciile de pasari de apa, dar si informatii sumare despre situl vizitat. Se realizeaza astfel o numaratoare "sincrona" la nivel mondial, obtinandu-se o "fotografie instant" a efectivelor de pasari, de-a lungul intregii zone de distributie. Este evident ca nu pot fi acoperite toate zonele umede, de accea este recomandat sa ne focalizam resursele asupra siturilor importante pentru iernarea pasarilor, in special Ariile de Importanta Avifaunistica. Este foarte important ca siturile sa fie recenzate in fiecare an pentru a avea o imagine reala a evolutiei acestora in timp. De asemenea este important sa adunam date despre fiecare sit vizitat, chiar daca nu au fost vazute pasari in acel sit (ex. lacuri inghetate).

De ce avem nevoie?
Un binoclu este obligatoriu (modele recomandate: 8X40 - 50 sau 10X40 - 50). Luneta este rocomandabila mai ales pentru habitate mai intinse. De asemenea avem nevoie de un determinator si de formularul de teren care trebuie completat integral. Este recomandabil sa avem si o harta a zonei pentru orientare si stabilirea locurilor de observatie. Sa nu uitam si de imbracamintea groasa potrivita pentru acest sezon.

Ce urmeaza?
Fisele completate se trimit coordonatorilor nationali. Datele se centralizeaza intr-o baza de date nationala si apoi sunt trimise catre Wetlands International. Pe baza datelor se alcatuieste un raport anual si se estimeaza marimile populatiilor si tendintele acestora multianuale.