ȘTIRI PROIECT Spring Alive
Ajută-ne să descoperim primăvara
22 februarie 2018
Începe luna martie, începe un nou sezon din proiectul nostru de educație – Spring Alive. E momentul în care păsările revin din migrație, după ce și-au petrecut sezonul rece în cartierele de iernare.
Din acest moment, cei mici pot reîncepe monitorizarea celor cinci specii de păsări care ne arată foarte clar cum se instalează primăvara în România și în Europa.
Pentru ei, adevărații vestitori sunt barza albă, rândunica, drepnea neagră, cucul și prigoria, specii care sosesc pe rând în România. Odată ce toate cinci vor fi semnalate, e clar că primăvara este aici.
Elevii români nu sunt singuri în acest proiect, la el participă școlari din toate țările europene. Fiecare semnalare oficială a unei specii este regăsită pe o hartă a migrației, hartă care ajunge să arate cum, pas cu pas, primăvara se instalează pe tot continentul.
Cum participi?
Tot ce trebuie să faci este să înregistrezi pe site când și unde ai văzut pentru prima oară în 2018 una din cele cinci specii emblematice: barza albă, rândunica, drepnea neagră, cucul și prigoria. Intră pe pagina web oficială a proiectului și trece datele.
Datele pe care fiecare elev sau profesor le introduc sunt apoi analizate. Vedem când ajunge prima barză, prima rândunică și comparăm cu migrația din anii precedenți. În acest fel vom afla mai multe despre migrația păsărilor în Europa și în România.
Aceasta este una din metodele noastre de a întâmpina primăvara, dar nu ne limităm doar la ea. Vom avea și alte evenimente, îi vom atrage pe elevi, pe profesori și pe părinți în mici acțiuni de conservare a păsărilor migratoare, acțiuni menite să-i încurajeze să acționeze în sprijinul păsărilor și celorlalte animale sălbatice.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.