Share

Lupta cu Pufoșenia

E de ajuns ca oamenii să vadă un pui de pasăre pe sol, că imediat și vor să îl salveze. Problema e că nici nu știu cum să procedeze și nici nu ar trebui să se implice. Multe păsări sunt „salvate cu forța”, pentru că - de fapt - nici nu au nevoie de a fi salvate.

DESCARCĂ DE AICI POSTERUL ÎN FORMAT MARE

Scopul programului Spring Alive în anul 2017 este creșterea gradului de conștientizare a acestei probleme în rândul copiilor și adulților din Europa, Asia Centrală și Africa, cu ajutorul temei de comunicare din acest sezon “Nu luați puii de pasăre cu voi”.

Singuri, neajutorați, mici, pufoși, în frig … Când vedem un pui incapabil să zboare, pe sol, în grădina noastră, multora dintre noi ni se înmoaie genunchii. Cum a ajuns acolo? Unde-i sunt părinții? Este oare orfan? A căzut oare din cuib? Este rănit? Puiul (ciripește), cere oare ajutor? Suntem loviți de un îndemn copleșitor: trebuie să-l salvez…trebuie să fac ceva…
Stop. Gândește-te. Să intervii ar fi oare cea mai bună soluție? În timp ce acțiunile mici chiar contează în conservarea speciilor, uneori dorința noastră de a interveni poate fi dăunătoare – în special atunci când judecata ne este umbrită de “factorul pufoșenie”. Avem poate cele mai bune intenții, dar a lua un pui cu tine poate fi un lucru rău, intervii astfel în procesul de selecție naturală, iar uneori chiar înrăutățești situația pentru pui.

Natura poate fi dură uneori. Păsările tinere se confruntă în mod natural cu șanse precare de supraviețuire. Doar 30% din păsările cântătoare supraviețuiesc primului an, însă doar cele mai puternice supraviețuiesc și mediul oferă suficiente resurse pentru acestea. A crește acasă un pui de pasăre nu este deloc ușor. Ai crede că duce la o poveste uimitoare de îngrijire, la crearea unor legături afective și devotament – în foarte puține cazuri se întâmplă – dar în realitate există posibilitatea (de multe ori ilegal) de a lua o pasăre sălbatică pe post de “animal de companie”. Însă, în cele din urmă, când pasărea va fi eliberată în natură, aceasta nu se va putea descurca deoarece nu a avut ocazia să învețe abilități esențiale de supraviețuire de la părinții săi.

Deci, ce ar trebui să fac? Mai jos vă oferim câteva informații de bază pentru a acționa corect în asemenea situații. Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați link-urile de la final de articol și pentru întrebări suplimentare vă rugăm să vă adresați organizațiilor locale de reabilitare a animalelor sălbatice.

1. Este necesar să observăm dacă puiul de pasăre este vizibil rănit. Un pui foarte tânăr poate fi neîndemânatic sau incapabil să meargă, dar acest lucru este natural. În cazuri rare, poate sângera sau poate avea alte traume vizibile. În această situație cea mai bună soluție este să apelați la un centru de reabilitare sau un medic veterinar local.

Organizațiile de protecția mediului, inclusiv partenerii BirdLife din întreaga lume, așa cum este și SOR, primesc apeluri de la oameni cu animale rănite sau pui “abandonați”. În majoritatea cazurilor însă, acestea sunt apeluri care ar trebui trimise în altă direcție, oamenii implicați în conservare economisind astfel timp vital necesar protejării mai degrabă a unui habitat cu mai multe specii. De exemplu: nu suni la dentist dacă copilul și-a mușcat limba.

Haideți să recunoaștem, șansele ca puii găsiți să reprezinte o specie critic amenințată cu dispariția, sunt mici. Chiar dacă aparține unei specii periclitate și oamenii implicați în conservare ar dori să ajute, ei nu au pregătirea necesară pentru această sarcină.

2. Cunoaște diferența între “pui proaspăt eclozat”, “pui cu puf” și “pui cu pene dezvoltate”. Dacă pasărea este nevătămată, cel mai probabil este un pui cu pene dezvoltate, înseamnă că aceasta și-a părăsit în mod natural cuibul (prin zbor) având deja penele în dezvoltare (mai mici, asemănătoare cu penele păsărilor adulte) dar este în continuare hrănit de către părinți. Îl poți găsi așezat pe jos sau țopăind în jur, dar incapabil încă să zboare. Cu toate acestea, părinții săi sunt în apropiere, adunând hrană sau urmărindu-l, ascunși privirii noastre. Scoaterea puiului de pasăre din sălbăticie îi reduce șansele de supraviețuire.

Cea mai bună opțiune ar fi să ne retragem… Din cauza prezenței noastre părinții ar putea chiar să întrerupă hrănirea puilor. În cazul în care considerăm că puiul este într-un loc periculos, de ex. pe un drum circulat sau pe cale de a fi mâncat de o pisică sau alt animal de companie, îl puteți așeza într-un loc mai sigur, mai ferit, dar tot în apropiere, unde să poate fi auzit de părinți. Pisicile trebuie ținute în casă când puii pot să zboare.

Dacă puiul de pasăre este abia eclozat (ochii nu sunt încă deschiși) sau cu puf (ochii sunt deja deschiși, are câteva pene pufoase și/sau teci de pene) și dacă este un pui sănătos (uneori părinții aruncă în mod intenționat puii care sunt bolnavi sau pe moarte, astfel încât să se poată concentra asupra hrănirii puilor rămași) și puteți observa un cuib în apropiere din care ar fi putut cădea, puneți puiul înapoi în acesta. Dacă cuibul nu există sau a picat se poate improviza (construi) un cuib din crengi și iarbă uscată amplasat în copac, unde se poate așeza puiul. Părinții se vor putea întoarce, să aibă în continuare grijă de pui. Dacă părinții nu se întorc în 2 ore sau nu putem improviza foarte repede un cuib, trebuie sunat un specialist local și urmat sfatul lui.
“Dacă iau eu puiul, părinții lui îmi vor simți mirosul și vor abandona puiul” – pentru mai multe mituri și întrebări, vezi mai jos

Ai găsit un pui de pasăre, acum ce faci? – Societatea Ornitologică Română
Helping birds – the RSPB (BirdLife in the UK)
Baby birds out of the nest – Mass Audubon
Help a baby bird that has fallen out of a nest – WikiHow

Cazul drepnelelor
Totuși lucrurile stau diferit pentru una dintre speciile migratoare prezentate în cadrul proiectului Spring Alive. Drepneaua neagră Apus apus – dacă observați această specie pe jos, probabil că este rănită sau că este un pui căzut din cuib. În acest caz, cea mai bună soluție este să apelați la ajutor specializat – nu hrăniți pasărea, nu încercați să îi dați apă – are nevoie de îngrijiri specializate. În România funcționează Inițiativa Drepneaua Neagră – un centru de reabilitare a acestei specii, de unde puteți obține sfaturi și ajutor. De asemenea puii de rândunică, Hirundo rustica, își iau zborul direct din cuib, astfel că, în mod natural, acești pui nu ar trebui să fie găsiți pe sol.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, oamenii confundă un pui de pasăre care învață să zboare cu un pui căzut din cuib care are nevoie de ajutor și vor îndepărta puiul căzut din cuib, în loc să îl pună înapoi în cuibul original sau într-unul improvizat. Este o greșeală des întâlnită, astfel că echipele Spring Alive din Europa, Asia și Africa vor răspândi informațiile utile de mai sus către profesori, elevi și părinți, continuând de asemenea activitățile educative despre migrația și conservarea păsărilor.

Știm că este dificil, dar din câte puteți observa, în cele mai multe cazuri este important să rezistăm acestor voci drăguțe. De cele mai multe ori, intervenția umană face mai mult rău decât bine.

Despre Spring Alive
Spring Alive este un proiect international, organizat de BirdLife International, o organizație mondială pentru protecția păsărilor. Campania are ca scop să ajute copii, oamenii interesați și profesorii din Europa, Asia și Africa, să înțeleagă, să se implice, și să acționeze pentru protecția păsărilor și a naturii, și să înțeleagă nevoia de conservare pe plan international a speciilor migratoare. Platforma de bază a programului Spring Alive este pagina de web www.springalive.net cu contribuțiile participanților din 55 de țări din Europa, Asia și Africa. Toți participanții, dar în special copii, sunt încurajați să observe și să înregistreze în fiecare an sosirea celor 5 specii migratoare: barza alba, rândunica, drepneaua neagră, cucul și prigoria.

Finanțarea: Întregul proiect nu ar fi posibil fără sprijinul The Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA), sponsorul principal Spring Alive. Obiectivele MCFEA sunt de a încuraja aprecierea și conservarea florei și faunei, punând accent pe speciile pe cale de dispariție.

Dacă ți-a plăcut, distribuie