Știrile proiectului
25 martie 2024
Statele membre trădează acordul privind Legea pentru Refacerea Naturii în urma retragerii Ungariei
ONG-urile de mediu din cadrul coaliției #RestoreNature au reacționat cu surprindere la eșecul statelor membre ale UE de a obține majoritatea necesară pentru adoptarea mult așteptatei legi pentru Refacerea Naturii (NRL) în cadrul reuniunii de vineri, 22 martie, a ambasadorilor UE (Coreper).
27 februarie 2024
Parlamentul European a adoptat Legea pentru Refacerea Naturii
Parlamentul European a votat astăzi, 27 februarie, Legea pentru Refacerea Naturii. Europarlamentarii au ascultat apelurile a peste un milion de cetățeni, companii, oameni de știință și ONG-uri și au deschis calea pentru ca această lege, prima de acest fel, să devină realitate. Legea a primit 329 de voturi pentru, 275 împotrivă și 24 de abțineri.
29 noiembrie 2023
Natura din nou pe masa autorităților europene
În iunie și iulie v-am atras atenția asupra unui proces legislativ european important pentru NATURĂ, mai exact Legea pentru Refacerea Naturii, concepută inițial pentru a implementa măsuri care vizează restaurarea a minimum 20% din ecosistemele naturale ale UE până în 2030.
12 iulie 2023
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
26 iunie 2023
Lupta pentru Natură: de la propunerea legislativă la ultima bătălie politică în Parlamentul European și necesitatea implicării active a cetățenilor
Acum un an, mai exact în 22 iunie 2022, Comisia Europeană publica propunerea de Lege pentru Refacerea Naturii, prima lege cuprinzătoare de acest gen la nivel continental. Începutul acestei veri ne găsește pe ultima sută de metri a acestui proces.
15 iunie 2023
Lupta pentru Natură continuă
Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) a Parlamentului European a respins încercările grupurilor conservatoare și de dreapta de a respinge Legea pentru Refacerea Naturii ce trebuia votată joi dimineață[1], 15 iunie 2023, vot care a fost la egalitate.
13 iunie 2023
Ia atitudine! Urmează un vot decisiv pentru refacerea naturii
Anul trecut, Comisia Europeană a publicat propunerea de LEGE PENTRU REFACEREA NATURII (#RestoreNature). Aceasta va fi prima lege din lume care va stabili ținte obligatorii legal, nu doar obiective care ar fi de dorit să fie atinse, pentru NATURĂ. Ultima lege pentru NATURĂ a Uniunii Europene a fost adoptată în urmă cu 30 de ani. În 21 mai 1992 intra în vigoare Directiva 92/43/CEE A CONSILIULUI privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, cunoscută sub denumirea de Directiva Habitate.
13 iunie 2023
Scrisoare deschisă către europarlamentarii români: Contăm pe votul dumneavoastră favorabil pentru refacerea naturii
Zilele acestea europarlamentarii urmează să decidă dreptul copiilor la o viață într-un mediu sănătos. Coaliția Natura 2000, din care face parte și Societatea Ornitologică Română, a trimis o scrisoare către europarlamentarii români prin care solicită sprijinul de a susține Regulamentul european în vederea refacerii naturii în versiunea sa actuală.