Share

Statele membre trădează acordul privind Legea pentru Refacerea Naturii în urma retragerii Ungariei

ONG-urile de mediu din cadrul coaliției #RestoreNature au reacționat cu surprindere la eșecul statelor membre ale UE de a obține majoritatea necesară pentru adoptarea mult așteptatei legi pentru Refacerea Naturii (NRL) în cadrul reuniunii de vineri, 22 martie, a ambasadorilor UE (Coreper).

©Daniel Petrescu

Această lege, cel mai important act legislativ privind natura din UE din anii 1990 încoace, se confruntă acum cu un viitor incert, contrazicând angajamentul declarat al UE în ceea ce privește conservarea biodiversității, reducerea schimbărilor climatice și sustenabilitatea mediului.

Schimbarea neașteptată și, în mod clar, motivată politic a poziției Ungariei și necontestată de Suedia, Polonia, Finlanda, Olanda, Belgia, Austria și Italia – care continuă fie să se abțină, fie să se opună – a pus din nou în pericol Legea pentru Refacerea Naturii, dându-i președintelui Ungariei, Viktor Orbán, undă verde pentru a-și promova propria agendă și pentru a ține ostatic procesul decizional al UE.

Coaliția #RestoreNature, formată din BirdLife Europe, ClientEarth, EEB și WWF EU, declară: „Condamnăm toate statele membre care nu susțin legea – în cel mai bun caz, aceasta sugerează o profundă incapacitate de a înțelege situația în care ne aflăm și ce înseamnă aceasta pentru drepturile cetățenilor. Permițându-i lui Viktor Orbán să saboteze NRL, se ignoră știința, preocupările cetățenilor, sprijinul Parlamentului European și susținerea corporațiilor pentru această lege. Este complet de neînțeles și îngrozitor să vedem cum NRL este sacrificată pe altarul populismului anti-verde, lipsit de orice explicație rațională și subminând procesul democratic de luare a deciziilor.”

ONG-urile fac apel la Președinția belgiană să acționeze de urgență pentru a ieși din impas și a asigura adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii înainte de vacanța de vară. De asemenea, îi solicităm Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, să intervină în mod decisiv pentru a salva cel puțin un element al strategiei privind biodiversitatea și un pilon cheie al Pactului Verde european.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie