Share

Vânătoarea la gârlița mare și gâsca de vară, suspendată prin hotărâre judecătorească

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 28 octombrie, suspendarea vânătorii pentru două specii de gâscă, pentru care cotele de vânătoare erau îngrijorător de mari. Instanța a admis astfel o cerere formulată de Asociaţia OTUS. Decizia nu este definitivă, dar este executorie de la momentul pronunțării.

Gârlițe mari (Anser albifrons)

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.  În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea în parte a executării Ordinului nr. 1.400/2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 14 mai 2021, cu referire la – gâsca de vară (Anser anser) şi gârliţa mare (Anser albifrons).

În esență, instanța a avut de analizat motive de nelegalitate și pericolul iminent pe care îl produce un astfel de ordin care stabiliește cotele de vânătoare, în lipsa unei măsuri imediate de suspendare.

Statul român a eșuat în a se asigura că activitățile de vânătoare sunt compatibile cu necesitatea menținerii populației de păsări, moștenire a tuturor statelor membre, la un nivel satisfăcător, iar stabilirea cotelor de recoltă pentru speciile de păsări s-a făcut cu încălcarea Directivei 79/409/EC, cunoscută sub denumirea Directiva Păsări.

De asemenea, statul român a eșuat în a se asigura că vânătoarea nu reprezintă un pericol în eforturile de conservare, atât a speciilor  de interes cinegetic, cât și a celor  în cazul cărora vânătoarea este interzisă, cu luarea în considerare a ariei de distribuție a speciei. În plus, dacă o specie face obiectul unor activități excesive de vânătoare pe parcursul rutei de migrație, acest lucru poate periclita eforturile de conservare în alte regiuni ale Europei sau chiar în afara acesteia.

Cererea formulată de Asociaţia OTUS și admisă de Curtea de Apel Târgu Mureș a fost depusă în contextul în care statul român, prin Ministerul Mediului, a aprobat o cotă de vânătoare de aproximativ 50.000 de exemplare de gârliță mare, care  reprezintă 5% din populația întregii planete și 33% din populația prezentă pe teritoriul României. Țara noastră a raportat între 150.000 și 280.000 de exemplare de gârliță mare în 2013.

În cazul gâștei de vară, situația era și mai îngrijorătoare. Autoritățile române aprobaseră o cotă de vânătoare de aproximativ 14.000 de exemplare, în condițiile în care țara noastră a raportat pe teritoriul ei între 10.000 și 25.000 de exemplare . Astfel, dacă nu ar fi fost suspendată vânătoarea, populația de gâscă de vară de pe teritoriul României ar fi fost extrem de grav afectată.

„Țara noastră este unul dintre cele mai importante state angrenate în lupta pentru conservarea  speciei de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), având în vedere că aproape jumătate din populația globală  iernează în România. În consecință, vânătoarea la gâște fără un management adecvat, care să aibă  în vedere și faptul că această specie protejată face stoluri mixte cu gârlița mare, pune în pericol supravețuirea celor mai periclitate gâște din lume” a declarat ornitologul Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română.

Stol mixt - Gârlițe mari (Anser albifrons) și gâște cu gât roșu (Branta ruficollis)

Asociația Otus atrage atenția că Ministerul Mediului trebuie sa revoce de îndată Ordinul nr. 1.400/2020 și să accepte dialogul cu specialiștii din domeniu și cu societatea civilă pentru stabilirea unor cote de recoltă și organizarea vânătorii în România pe baza unei metodologii care ia în considerare argumente științifice și clar reglementate.

„Este un nou succes al societății civile care demonstrează încă o dată că are puterea de a înțelege, de a dezbate și de a acționa. Este totodată un semn de maturitate atât al organizațiilor neguvernamentale, dar și al instanțelor de judecată care iau astfel de decizii în favoarea conservării unui mediu  sănătos și echilibrat, a declarat avocata Andreea Szabo, reprezentant al Asociației OTUS.

La rândul său, președintele Asociației „Grupul Milvus”, Papp Tamas, atrage atenția că „vorbim de a doua instanță din România care constată că eliberarea cotelor de vânătoare la păsările migratoare (în acest caz la gâște) nu sunt bazate pe date științifice și pot, astfel, periclita populațiile de păsări. Organizația noastră a subliniat acest fapt în mai multe rânduri. Ne bucurăm de această decizie, dar mai ales că păsările (gâștele) vor avea un sezon fără deranj. Sperăm că toate aceste decizii vor conduce spre un viitor în care cei care decid modalitățile de vânătoare să prioritizeze valorile naturale ale României și nu interesele financiare ale unora sau altora.”

 

Președintele Coaliției Natura 2000

Dan Trifu

Dacă ți-a plăcut, distribuie