Share

Cum a fost 2018 pentru SOR

Pentru noi, a părut că nu se mai termină 2018. A fost un an plin, și la propriu și la figurat.

Am început anul pe teren, din luna ianuarie, iar la MidWinter colegii noștri biologi au venit cu o specie nouă de pasăre în fauna României – cufundarul cu cioc alb (Gavia adamsii). 

În luna martie am avut de furcă cu berzele albe surprinse de zăpadă pe câmp. Ele au scăpat ușor, dar gerul a ucis mii de păsări mici, de la sturzi la pițigoi. Noi am ajutat cât am putut, cu peste 3 tone de semințe, zeci de voluntari și timp dedicat păsărilor. 

Am vrut să ne asigurăm că se refac populațiile de păsări și în 2018 am convins românii să asigure condiții de cuibărire pentru 2018 noi pui de pasăre, într-o campanie de montare de cuiburi artificiale

La început de lună aprilie am reușit să organizăm Ziua Păsărilor, evenimentul cu cea mai mare participare de până acum – peste 2000 de români au ieșit cu noi în Parcul Natural Văcărești. Meritul este al sucursalei SOR București, dar mai ales al voluntarilor. 

Între timp, colegii biologi survolau Delta Dunării la Recensământul Pelicanilor, iar apoi au stat să numere punct cu punct păsările fotografiate. Și am avut vești bune.

În luna mai, am moderat cel mai relaxat duel dintre om și pasăre – Noaptea Privighetorilor. Mii de români au participat la un eveniment SOR în care oamenii și păsările se întrec în cântece. În 2018, cu sprijinul Lidl România, am cântat în patru orașe – Cluj, Iași, București, Sibiu. 

Lunile de vară au fost pline de activități pe teren, în proiectele europene în care suntem implicați. Am organizat taberele de elevi din sudul țării, în trei arii naturale protejate din Călărași, Ialomița și Constanța. Am educat sute de elevi și… nu am terminat încă. 

Dacă e iulie, atunci numărăm berzele albe din România cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”, aplicație dezvoltată cu ajutorul companiilor Enel. Și da, iar am găsit cuiburi noi de barză. 

În august, am ajuns să educăm și mai mult. Prima oară – autoritățile, cărora le-am atras atenția asupra urmărilor dezastruoase pe care le poate avea pesta porcină în cazul în care se dorea aplicarea unor măsuri aberante de combatere prin vânătoare. 

A doua oară, am educat tinerii. Am cântat la chitară până seara târziu, dar am și ieșit la păsări dimineața devreme în Delta Dunării. Am fost peste 100 de persoane într-o nouă Expediție Națională SOR, cea mai mare acțiune educativă de acest fel din Europa. 

În luna septembrie, înante de începerea școlii, am mai organizat două tabere de elevi în ariile naturale protejate din Moldova, în cadrul unui proiect european. 

În același proiect, biologii au descoperit o nouă specie de gărgăriță pentru fauna României. 

Nu ne-am întors bine din Expediție, cu prieteni noi, că ne-am și făcut alții. Fundația Orange a devenit noul sponsor al proiectului România Prinde Aripi, iar noi am demarat achizițiile de tone de floarea soarelui, cu care să hrănim păsările iarna. 

Toamna, am mai cules câteva roade. Ca urmare a activităților de la Stațiunea de Inelare Agigea, biologii de la SOR și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași au capturat și inelat o pitulice de munte orientală. Această specie a fost semnalată atunci pentru a doua oară în România. 

Luna octombrie ne-a adus o altă mare surpriză – Lidl România a amplasat la toate casele de marcat urne de donații pentru SOR. Urnele sunt acolo până pe 31 decembrie, iar banii vor fi investiți de SOR în educație.

La început de iarnă am reluat acțiunile din proiectul dedicat celei mai mici și mai periclitate specii de gâscă sălbatică – gâsca cu gât roșu. Organizăm și participăm la patrule antibraconaj, alături de vânătorii din România – acțiune desfășurată pentru prima oară la noi în țară. 

În noiembrie, în urma unui concurs național, am desemnat pentru prima oară Pasărea Anului 2019, cucuveaua. Iar pentru ea vom lucra mai mult din ianuarie 2019. Concursul va deveni o tradiție la SOR.

Finalul de an ne-a găsit tot pe teren, iar Ciprian Fântână a reușit să documenteze fotografic pentru prima oară, prezența fâsei lui Richard în România. 

Ce nu s-a văzut? Că avem proiecte care se desfășoară zi de zi, așa cum sunt cele dedicate elevilor – Școala Prietenoasă cu Natura. Că avem proiecte foarte importante, dar mai puțin vizibile – cum este Atlasul Păsărilor Bucureștiului sau Monitorizarea Păsărilor Comune. Că am avut o primă ediție extrem de reușită a Școlii de Vară, la Cluj. Că avem colegi care merg la Poliție oricând este nevoie pentru a identifica speciile de păsări braconate și scoase la vânzare în piațe. 

Că nu am fi reușit aceste lucruri fără donatorii și finanțatorii noștri, nu am fi avut succes fără munca voluntarilor, fără înțelegerea membrilor din Consiliul Director. Le mulțumim tuturor, partenerilor noștri, autorităților, celor care ne contestă, celor care au susținut cumva activitatea SOR. Fără ei, fără motivația pe care o găsim în gesturi frumoase sau nu, nici anul nostru nu ar fi arătat așa de …plin. 

Să ne revedem în 2019, sănătoși, ceva mai odihniți, dar cu activități la fel de multe și de diverse. La noi se anunță un 2019 plin. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie